VIDEO | V Evanjelickom kostole vo Sveržove slávnostne posvätili novú krstiteľnicu

1087x
12. December 2023
  V Evanjelickom kostole vo Sveržove slávnostne posvätili novú krstiteľnicu 
Pozrite si našu videoreportáž (Zdroj: Ahoj TV)
 
Nová krstiteľnica skvelo zapadá do celkovej zrekonštruovanej oltárnej časti. Autorom je miestny kostolník Marián Tipul a firma Ukovmi.
 
„Nádej kresťana na večnosť má úplne jasný a pomenovateľný dôvod a počiatok, a ním je smrť a vzkriesenie Pána Ježiša Krista. A to je vlastne krst. Ponorenie do vody krstu je prijatie zmyslu Ježišovej smrti a vynorenie z vody krstu je prijatie zmyslu Ježišovho vzkriesenia. V krste sa začína náš pohľad na darovanú večnosť v Kristovi,“ vysvetlil Ivan Eľko, generálny biskup ECAV na Slovensku.
 
 Nová krstiteľnica (Zdroj: Ahoj TV)
 
„Vznikalo to ani nie tak myšlienkovo. Chceli sme vyjsť v ústrety so všetkými dizajnovými vecami. Nakoľko som zo stavebného prostredia, tak mi tieto veci neboli cudzie, boli mi také domáce a priame,“ povedal Marián Tipul, spoluautor novej krstiteľnice.
 
„Krstiteľnica je symbol toho, že tu začína viera a pokračuje ďalej aj k tomu oltáru. Sveržov je známy tým, že má dosť kňazských povolaní – máme tri sestry farárky, v evanjelickom zbore máme štyroch kňazov, v katolíckej cirkvi sedem rehoľných povolaní. Na obec, ktorá ma 670 obyvateľov si myslím, že je to dosť. Plus ešte tie pani farárky majú niektoré manželov farárov, takže pre mňa to je taká odozva toho, že tá práca, ktorá sa tu robí nepadá na neúrodnú pôdu, ale skôr opačne na úrodnú pôdu,“ vyjadril sa Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.
 (15:41, red.)
Diskusia
Pridať komentár