Košický kraj bude v budúcom roku hospodáriť s takmer 350 miliónmi eur

1596x
11. December 2023
Zastupiteľstvo KSK: Župa bude v roku 2024 hospodáriť s rozpočtom vyše 348 miliónov eur
 
(Zdroj: FB KSK) 
 
Najviac peňazí z krajskej kasy pôjde už tradične na vzdelávanie, a to takmer 50 percent.
 
Košický samosprávny kraj (KSK) bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 348 miliónov eur. Zo župnej kasy pôjde na bežné výdavky viac ako 269 miliónov eur, kapitálové výdavky rátajú s vyše 41 miliónmi eur. Návrh v piatok 8.12. schválili poslanci Zastupiteľstva KSK.
 
„Aj v roku 2024 dávame najviac peňazí z krajskej kasy do školstva. Vzdelávanie vnímame ako prioritu - je základným pilierom, na ktorom stojí ekonomika, otvára dvere k lepším pracovným príležitostiam a rozvoju Košického kraja. Preto sme pre školstvo vyčlenili vyše 153 miliónov eur, čo predstavuje takmer polovicu budúcoročného župného rozpočtu,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 (Zdroj: FB KSK)
 
Viac ako 40 mil. eur vyčlenila župa pre sociálne služby, približne 20 miliónov eur poputuje na kultúru. Do ciest, mostov a cyklotrás pôjde vyše 30 mil. eur a ďalších 33 mil. eur garantuje rozpočet na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji. V oblasti cestovného ruchu ráta budúcoročný rozpočet so sumou takmer 3,9 miliónov eur. Investície na rozvoj kraja budú v 96 percentách predstavovať finančné prostriedky z Európskej únie, štátneho rozpočtu a úverových zdrojov, ďalšie 4 percentá tvoria vlastné príjmy KSK. Celkový návrh rozpočtu je vyrovnaný.
 
Významná čiastka príde do župných stredných škôl v Košickom kraji z európskeho Fondu na spravodlivú transformáciu (JTF), a to na podporu odborného vzdelávania. Kraj má v pláne modernizáciu odborných učební na viacerých stredných školách vo všetkých regiónoch kraja. Investovať chce aj do Technologického centra a výstavby stredoškolského kampusu v Košiciach-Šaci či prípravy budúceho Tokajského inštitútu v Pribeníku.
 
Nezabúdame ani na šport – rozpočet ráta napríklad s výstavbou bežeckej dráhy na Gymnáziu v Gelnici, rekonštrukciou atletického oválu na Obchodnej akadémii v Rožňave či rekonštrukciami športových areálov na Gymnáziu v Trebišove a Gymnáziu Ľ. Štúra v Michalovciach.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Medzi top projekty v kultúre bude v roku 2024 patriť realizácia modernej expozície v Kúrii Zuzana, o ktorú sa postará Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi. So žiadosťou o externé zdroje boli podané i ďalšie projekty. V prípade, že tieto žiadosti budú úspešné, v pláne je rekonštrukcia koniarne v Zemplínskom múzeu v Michalovciach, revitalizácia čeľadníka a parku v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove, ako aj rekonštrukcia Miklušovej väznice pri Východoslovenskom múzeu Košice. V sociálnej oblasti stoja za zmienku rekonštrukcie, ktoré realizuje kraj v zariadeniach sociálnych služieb DSS-Idea Prakovce, Lidwina-DSS Strážske, Jasanima-DSS s cieľom zvýšenia energetickej efektívnosti.
 
Časť finančných prostriedkov vyčlenil Košický samosprávny kraj na zelené projekty. V budúcom roku ráta napríklad aj s monitoringom kvality ovzdušia v okolí cementárne Turňa nad Bodvou. Analýza znečistenia ukáže, ako ekologická záťaž vplýva na pôdny ekosystém a potravinový reťazec v blízkosti výrobnej prevádzky.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Poslanci dnes schválili aj Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja (PHSR) Košického samosprávneho kraja na roky 2023 – 2027 (s výhľadom do roku 2030). Ide o kľúčový dokument, v ktorom si vyšší územný celok stanovuje svoju víziu a ciele, ktoré plánuje v najbližších rokoch dosiahnuť. Župa sa zamerala najmä na kompetencie vyššieho územného celku a miest a obcí. Ciele boli definované v oblastiach, ktoré vie kraj zo svojej úrovne reálne ovplyvniť. Víziou župy je byť do roku 2030 sociálnejší, zelenší, dostupnejší, inteligentnejší a pracovne atraktívnejší kraj a tak zvýšiť životnú úroveň obyvateľov.
 
Z dôvodu hodného osobitného zreteľa rokovali poslanci Zastupiteľstva KSK aj o predĺžení nájmu pre Integračné centrum Košického kraja na ďalší rok. Centrum bude aj naďalej sídliť na Strojárenskej 3 v Košiciach a bezodplatne pomáhať cudzincom utekajúcim pred vojnou s hľadaním ubytovania, práce, vzdelania či administratívnymi úkonmi. Od svojho založenia poskytlo osobne, telefonicky, písomne alebo v teréne približne 3 500 konzultácií, ubytovalo viac než 300 klientov a v rámci humanitárnej pomoci poskytlo balíčky na zariadenie domácnosti pre viac ako 50 rodín. Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja sa na svojom 10. zasadnutí opäť zíde 19. februára 2024.
(10:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár