Ako sa chrániť pred podvodmi na internete?

1173x
08. December 2023
  Hurá na darčeky, ale pozor na internetové podvody
 
(Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj)
 
Čas Vianoc, čas radosti, čas kupovania a rozdávania darčekov. Pri ich online kupovaní však treba byť opatrný, pretože tak ako po celý rok, tak aj teraz podvodníci nezaháľajú, práve naopak.
 
 Ako sa ochrániť a čo robiť?
 
Ochrana pred podvodmi na internete a zneužitím osobných a platobných údajov je dôležitá záležitosť, ktorá vyžaduje opatrnosť a pozornosť. Tu je niekoľko rád, ktoré vám môžu pomôcť zvýšiť vašu online bezpečnosť.
 
Sily hesiel a ich zmena
 
Pre svoje online účty používajte silné heslá. Heslá by mali obsahovať kombináciu písmen, číslic a špeciálnych znakov. Nikdy nepoužívajte rovnaké heslo pre viacero účtov, a pravidelne svoje heslá meňte.
 
 
Dvojfaktorová autentifikácia (2FA)
 
Aktivujte 2FA pre svoje online účty, kde je to možné. Táto vrstva bezpečnosti znamená, že potrebujete okrem hesla aj druhý spôsob overenia, napríklad kód z textovej správy alebo mobilnej aplikácie.
 
Ostražitosť pri e-mailoch a odkazoch
 
Buďte opatrní pri otváraní e-mailov a klikaní na odkazy. Nikdy neposielajte citlivé informácie, ako sú osobné údaje, čísla platobných kariet alebo heslá, na požiadanie e-mailu alebo SMS správy.
 
Overovanie webových stránok
 
Pred poskytovaním osobných alebo platobných údajov na webových stránkach si overte, že ide o dôveryhodné webové stránky.
 
Opatrnosť pri sociálnych médiách
 
Buďte obozretní pri zverejňovaní osobných informácií na sociálnych médiách. Podvodníci môžu využiť tieto informácie na vytváranie osobných útokov.
 
 
Buďte obozretní
 
Dávajte pozor na varovné signály, ako sú žiadosť o platbu vopred, príliš dobrá ponuka na to, aby bola pravdivá, a podobne.
 
Monitorovanie bankových výpisov
 
Pravidelná kontrola svojich bankových výpisov a transakcií môže pomôcť rýchlo odhaliť neautorizované platby.
 
Nahlásenie podvodov
 
Ak sa stanete obeťou podvodu, okamžite to nahláste svojej banke a na linke158, alebo osobne na ktoromkoľvek obvodnom oddelení PZ. Pamätajte, že prevencia je kľúčom k ochrane pred podvodmi na internete.
 
Buďte vždy ostražití a nezdieľajte citlivé informácie, ak si nie ste istí dôveryhodnosťou požiadavky.  
(9:09, KRPZPO)
Diskusia
Pridať komentár