VIDEO | Je to škandál, hovorí o známej bardejovskej čiernej stavbe prezident stavebnej komory

2886x
07. December 2023
Takýto stavebníci jedného dňa tak, či tak prídu o zbytočne preinvestované peniaze
 
 
Nepovolená stavba v Bardejove hrozí už naozaj veľkým miestnym problémom, ak nie aj škandálom. Možno bude tento prípad slovenským precedensom, ako úradne zničiť medziľudské vzťahy a ako nedodržiavať zákony pre neznalosť, povrchnosť, alebo záujmy.
 
Či ako zavádzať verejnosť tvrdeniami o zistení problému po troch rokoch, keď každý rok susedia upozorňovali úradníkov o neexistencii prístupovej cesty a žiadali stavbu nepovoliť.
 
„Na adresu niektorých úradníkov stavebných úradov a stavebným konaním dotknutých organizácií treba povedať len toľko: Nesnažte sa na úradoch pomáhať rodine, známym, priateľom, alebo nejak verejne populárnym ľuďom za každú cenu legalizovať stavbu na mieste, kde v žiadnom prípade kvôli administratívnym a technickým podmienkam nemôže stáť," uvádza vo svojom komentári na sociálnej sieti v reakcii na reportáž televízie TA3 prezident Stavebnej komory Slovenskej republiky Ivan Pauer.
 
Podľa prezidenta Stavebnej komory Slovenska Ivana Pauera, je táto nepovolená bardejovská stavba škandálom. (Zdroj: AHOJ.TV)  
 
„Keď je nepovolená stavba postavená bez súhlasu suseda na hranici pozemkov, tieni mu dom a ešte je aj staticky stavba riziková, vyvolá to len vážne, susedské spory končiace až osobnou nenávisťou, ktorá sa nakoniec môže obrátiť aj proti kamarátovi a známym na mestskom úrade a na ostatných úradoch, ktoré takémuto stavebníkovi zabezpečia, alebo už zabezpečili povolenie stavby ex post a neplatí to len pre tento prípad.“
 
„Takýto a podobný stavebník nepreinvestuje množstvo peňazí len tak bez istoty, že mu to prejde a všetko bude v napokon poriadku. Ľudia už začínajú mať dosť svojvôle a arogancie v spoločnosti a okolo seba. Bránia sa už aj napriek problémom, ktoré ich čakajú vďaka zneužívaniu pečiatkovej a represívnej moci úradníka,„ hovorí Pauer. 
 
„Takýto stavebníci jedného dňa tak, či tak prídu o zbytočne preinvestované peniaze a potom si budú vylievať zlosť už na bývalých priateľoch a sympatizantoch, ktorí im k nezákonnému konaniu pomohli a pomáhali nezákonnosť zákonne zakryť. Je len otázkou času, kedy sa budú zodpovedať všetci, čo nezákonné konania pripustili alebo nezastavili v oblasti stavebníctva, pretože zatiaľ porušovanie stavebného zákona, právnici, prokuratúra, polícia a súdy nepovažujú za porušenie zákona, akoby stavebný zákon ani nebol zákon, ale len akýmsi odporúčaním, ktoré má silu zákona len pre nemajetných, ktorých niekto potrebuje donútiť strpieť nezákonné, alebo obmedzujúce konanie stavebníka v ich susedstve."
 
Ak chcete vedieť ako úradne zničiť medziľudské vzťahy, choďte do Bardejova. Exemplárnym prípadom je kauza čiernej stavby na ulici Pod Lipkou v Bardejove. (Zdroj: AHOJ.TV) 
 
„Stále viac sa ukazuje, že vďaka niektorým biznis-politikom v minulosti je stavebný zákon zatiaľ dobrý len na uskutočňovanie veľkých komerčných záujmov. Jednoducho, v spoločnosti sa za posledných tridsať rokov považuje stavebný zákon už len na presadzovanie developerskych záujmov a jeho prispôsobovanie týmto záujmom o čom za posledných tridsať rokov svedčí vyše 40 zmien kvôli prispôsobovaniu európskej legislatíve, ale vďaka neodbornosti a lobizmu sa z neho stal veľmi komplikovaný a niekedy až rozporuplný predpis pre používanie bežným občanom, bez šance domôcť sa práva a spravodlivosti v prípadných sporoch," tvrdí prezident komory.
 
Takzvané nové revolučné zákony pre umiestňovanie stavieb a výstavbu č. 200/2022 a č. 201/2022 za rok svojej existencie, keď ešte nezačali byť ani účinné, za rok svojej existencie v júni 2023 už zaznamenali vyše 50 zmien a opráv. 
 
„Žiaľ v príprave legislatívy vidíme už príliš veľa neodbornosti a lobizmu, možno aj amaterizmu. Alebo zákony tvorí niekto mimo tento štát a možno aj mimo našu planétu a schvaľujú ho tiež tí mimo. Je to neodbornosť v príprave legislatívy, alebo lobizmus? Možno je to oboje, alebo niečo naozaj mimo náš štát a tejto planéty," dodáva Ivan Pauer.
(11:30, red.)  
Diskusia
Pridať komentár