V Hertníku slávnostne posvätili nový kruháč, stál 210 tisíc eur

2829x
12. Máj 2020
Predstavitelia prešovského samosprávného kraja, krajskí poslanci, zástupcovia obce Hertník a zástupcovia slovenskej správy ciest slávnostne otvorili zrekonštruovanú križovatku v obci Hertník. V rámci rekonštrukcie sa pôvodne priesečná križovatka zmenila na okružnú križovatku. Cena hotového diela je vyše 210 tisíc eur. Pôvodný technický stav ciest tretej triedy v predmetnom úseku bol v havarijnom stave a nezodpovedal požiadavkám na bezpečnú, plynulú a efektívnu dopravu.
 
„Stavba kruhového objazdu nebola nejako významné veľká investičná akcia. Bolo to niečo okolo 250 tisíc eur. Ale keď pozrieme na bezpečnosť ľudí, ktorí žijú v týchto obciach alebo križujú túto križovatku v obci Hertník, tak sami potvrdia, že tento kruhový objazd alebo táto kruhová križovatka už bola bytostne dôležitá, najmä pre deti na bicykloch alebo autobusmi do školy alebo pre osobné a nákladné autá bola tá frekvencia tak vysoká a ohrozenosť cestujúcich alebo peších bola tak významná, že sme museli pristúpiť k tomuto kroku,“ prezradil Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.
 
„Je to taký prvý kruhový objazd, lebo on sa vyžiadal sám, pretože tu bola situácia veľmi nebezpečná. Boli sme veľmi radi, že kruháč tu vošiel a bolo to možné zrealizovať, pretože keby sme mali problémy s pozemkami, tak tento kruháč tu nestojí,“ konštatoval Marcel Horváth, riaditeľ Správy a údržby ciest PSK.
 
Účelom stavebnej úpravy križovatky bolo stabilizovanie cestného telesa tretej triedy, zabezpečenie odtoku povrchových vôd, zabezpečenie požadovaných rozhľadových pomerov a zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky. Osadilo sa aj nové vodorovné a zvislé dopravné značenie.