Vivodzeňe kačura na Radničnom námestí

1108x
01. Marec 2019
V piatok, 1. marca 2019, sa na Radničnom námestí uskutočnilo dlho očakávané podujatie - Vivodzeňe kačura. Akcia bola zameraná na záver fašiangového obdobia. Na Radničnom námestí sa od obeda prezentovali folklórne skupiny z regiónu.
 
Tento rok sa Vivodzeňe kačura v Bardejove uskutočnilo už po jedenásty krát. Nechýbal ani detský kačúrik a takisto ani veselý sprievod v maskách a klopanie na mestskú bránu.
 
„Všetko sme dnes pripravili tak, aby ľudia sa zabávali. Dopoludnia bola pripravená zabíjačka prasaťa, Gazdovský dvor Gaboltov pripravil špeciality.Na začiatku vystúpili folklóristi Sami sebe, nasledovala skupina z Čirča ktorá celý deň zabáva našich Bardejovčanov. Kačurovský zvyk sa prenáša z roka na rok a mládež sa do neho zapája. Takže máme tu aj detský kačurik, ktorý sme začali poobede a prišli aj deti z materských škôl,“ uviedol vedúci oddelenia kultúry Martin Choma.
 
„Všetci sa tešili na naše bardejovské kreple, ktorých bolo dostatočne a tento rok sa nikto nemôže sťažovať, lebo krepľu si môžu za symbolickú cenu kúpiť.Všetko je to o tom, aby ľudia, ktorí prídu na námestie, aby sa mohli zabaviť a uvoľniť sa. Tak ako sa v dávnom zvyku hovorí, že primátor dáva povolenie na zábavu, aj tento rok zaklopala chasa veselá a primátor dovolil, priam nariadil zabávať sa v Bardejove,“ dodal Choma.
 
„Rok od roku je to mohutnejšie, kvalitnejšie, krajšie, získava si to srdcia obyvateľov mesta Bardejov, ale vidím tu aj mnoho návštevníkov. Vrelo to podporujem, pretože myslím si, že nikdy nesmieme zabúdať na svoje korene. Stáva sa z toho už pekná tradícia a dôležité je, že ľudia si to uvedomujú, že sa treba vracať ku krásnym hodnotným tradíciám, treba sa stretávať a treba hľadať krásu v živote,“ prezradil primátor Bardejova Boris Hanuščak.