V Bardejove pripravili Veľkonočný jarmok

1116x
27. Marec 2018
Hornošarišské osvetové stredisko v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Okresnou radou Únie žien Slovenska a Občianskym združením Tvorivosť pripravili ďalší ročník Veľkonočného remeselného jarmoku.
 
Jarmok sa v takomto podaní uskutočnil po druhý krát. Predtým viac ako 20 rokov fungoval popri Veľkonočnej výstave kraslíc. V galérii HOS sa predstavilo okolo 30 remeselníkov a ľudových tvorcov. Išlo prevažne o členov OZ Tvorivosť, ktoré funguje pri osvetovom stredisku, no nechýbali ani remeselníci z okolia.
 
Návštevníci mohli obdivovať kraslice, ale taktiež paličkovanú čipku, ručne vyrezávané sviečky, mydlá a mnoho iného. Ponúkané výrobky si bolo možné aj zakúpiť.
 
Okrem hotových výrobkov mohli návštevníci zhliadnuť aj priamo tvorbu veľkonočných kraslíc. Akým štýlom a ako dlho trvá príprava takého vajíčka, prezradila jedna z vystavujúcich, Anna Cimbaľaková. „Je to jednoduchá technika. Používam voskové pastelky, ide o nanášanie teplého vosku špendlíkom na vajíčko.Výrobu vajíčka robím na etapy, tak je ťažko povedať, ako dlho trvá výroba jedného. Na začiatok musia byť umyté, vyfúknuté. Ja robím vajíčka s jednou dierkou. Vajíčka musím umyť, vyčistiť aj z vnútra, potom ich natieram farbami, na to používam valček. To je dosť zdĺhavé, lebo to natieram po častiach, aby som dostala peknú sýtu farbu. Potom nasleduje voskovanie. Dĺžka voskovania záleží aj od vzoru, koľko námetov do toho dám. Ale celková dĺžka vyhotovenia vajíčka je zhruba 30-40 minút, ak ide o klasické vajíčko, slepačie.“