Fašiangová veselica priamo na námestí

1104x
09. Február 2018
V piatok, 9. februára 2018, sa na Radničnom námestí uskutočnilo dlho očakávané podujatie - Vivodzeňe kačura. Akcia bola zameraná na záver fašiangového obdobia. Na Radničnom námestí sa od obeda prezentovali folklórne skupiny z regiónu. 
 
Organizátorom sa stalo mesto Bardejov, oddelenie kultúry. Tento rok sa Vivodzeňe kačura v Bardejove uskutočnilo už po desiaty krát. Program pokračoval popoludní, nechýbal ani detský kačúrik a takisto ani veselý sprievod v maskách a klopanie na mestskú bránu.
 
„Ide o regionálny zvyk, ktorý sme mali v okolí Bardejova a pripomíname si ho trošku netradične pri 777. výročí prvej písomnej zmienky o meste Bardejov. Tento rýdzo náš zvyk sa traduje už niekoľko storočí. Tento desiaty je jubilejný tím, že program začal o desiatej hodiny a skončil až o devätnástej. Pripravili sme 777 šišiek a dopekali sme ďalšie. Neodmysliteľnou súčasťou bola zabíjačka, ktorá sa začala o desiatej a skončila o dvanástej,“ uviedol pre portál ahojbardejov.sk vedúci oddelenia kultúry MsÚ v Bardejove Martin Choma.
 
„V stánkoch sme mali mliečne výrobky, máme perníky, mäsové výrobky. Pripravili sme to s farmou Busov. Nechýbalo ani občerstvenie. Počasie nám dnes vydržalo, ľudia prišli a vtedy to má význam robiť,“ dodal Choma.