Pilotné testovanie v okrese Bardejov

896x
23. Október 2020
Prvý a druhý deň pilotného testovania v Bardejove je v plnom prúde. Bardejovčania stáli v radoch v oba dni už od rána, problémy s meškajúcimi certifikátmi boli v priebehu piatkového dopoludnia vyriešené. Samospráva sa musela ešte popasovať s niektorými detailmi, ako bola napríklad otázka osvetlenia stanov vo večerných hodinách.
 
„V piatok sme úspešne otvorili 182 odberových miest, dve zostali uzatvorené minimálne dočasne do zabezpečenia zdravotného personálu,“ uviedol Mário Pažický z Nadrezortného komunikačného centra.
 
K vzájomnej pomoci podnietil občanov aj Minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý dokonca osobne otestoval niektorých občanov v jednom z obvodov.
 
„Prišiel som aj s takým jedným príkladom – je to Slovák a pán doktor – volá sa Synak. Už 20 rokov pracuje v Rakúsku. Je to dôchodca a rozhodol sa, že príde na Slovensku pomôcť v tejto situácii. To je možno taká výzva. Aj dnes Ministerstvo zdravotníctva dáva výzvu pre všetkých Slovákov, ktorí aj pracujú v zahraničí, aby prišli v tejto situácii pomôcť Slovenskej republike,“ poznamenal minister zdravotníctva Marek Krajčí.
 
Mesto sa snažilo expresne splniť všetky stanovené požiadavky a bolo maximálne súčinné pri plnení nariadení.
„Všetky veci sa ešte teraz robia a začínam byť mierny optimista, že aj napriek tým prvotným problémom, ktoré tu vznikli, celá akcia dopadne dobre“, objasnil viceprimátor mesta Vladimír Savčinský.
 
Niektoré obce v okrese zverejňujú priebežné výsledky, z ktorých je zatiaľ väčšina testovaných negatívna. O konečných číslach je však nateraz ťažko hovoriť.
 
„My sme testovali Košický maratón, testovali sme tri hodiny. Prvé dve a trištvrte hodiny nebol nikto pozitívny a potom boli dvaja z dvesto, čiže uvidíme, ako to bude vyzerať,“ uzavrel infektológ Pavol Jarčuška. Testovanie v Bardejove bude pokračovať až do nedele.