Bilancujeme sezónu mužov Partizána Bardejov

2049x
08. Júl 2023
Ťažká jarná časť pre Bardejov
Partizán jarnú časť nezvládol podľa predstáv 
 
Bardejovčania skončili treťoligový ročník 2022/23 s celkovou bilanciou 30 11 8 11 46:44 41. Existenčné problémy, napriek nepresvedčivým výkonom v jarnej časti, nemali.
 
Od zostupových priečok ich delilo pohodlných 16 bodov. Postupujúcim zo skupiny východ je Spišská Nová Ves. Pred druhými Lipanmi má náskok dva body. Bardejovčania na vedúci celok strácajú pozoruhodných 30 bodov.
 
Postupujúcim zo západnej skupiny tretej ligy sú OFK Malženice a tak v druhej lige, ako nováčikov, uvidíme v budúcej sezóne Malženice a Spišskú Novú Ves.
 
Po neočakávane dobrej jeseni, keď mladučké mužstvo trénera Kicu prekvapilo nielen výsledkami, ale aj herným prejavom, Bardejovčania zimovali v tabuľke vysoko a z 15 zápasov mali na konte 8 víťazstiev, 5 remíz a len dve prehry (skóre 33:18), čo znamenalo 29 bodov.
 
Pred odvetnou časťou odstúpil z funkcie prezident klubu Soroka
 
Naďalej však ostal predsedom predstavenstva akciovky Partizán Bardejov BŠK (tá vlastní futbalový klub) a tak sa bez Soroku v klube ani lístok nepohne.
 
S odstúpením prezidenta sa finančné problémy vystupňovali. Ponuku na odkúpenie klubu za 1 euro nikto neakceptoval a tak sa vlastník nemenil. Výplaty meškali.
 
 
Rad hráčov sa vážne zamýšľal nad odchodom. Nakoniec mužstvo opustil len Venediktov (Gerlachov) a Haščák (Stará Ľubovňa). Trénerom Kicovi a Čekanovi sa podarilo napriek vážnym problémom udržať káder pokope.
 
To všetko však pokoj do kabíny neprinieslo a tak jar už bola podstatne horšia. Mužstvu sa rozpadol stred poľa. Odišiel Haščák, zranení boli Bombik a Kukulský a rovnocennú náhradu sa nájsť nedarilo.
 
 
Pri absencii stredovej formácie to pochopiteľne ani v defenzíve nebola žiadna sláva a tak Partizáni dávali čoraz menej gólov. Kanonier Somov na jeseň exceloval a útočil na popredné priečky strelcov súťaže, na jar sa mu nedarilo.
 
Za prácou na nejaký čas odišli Borok a Pyda. Do Raslavíc Tvardzik a Pangrác-Piter a tak dostávali šancu hráči z už aj tak úzkej lavičky.
 
Predovšetkým ide o chlapcov z druholigového dorastu. Talent im uprieť nemožno, ale na to, aby sa dokázali presadiť v 3. lige, si budú musieť ešte chvíľu počkať.
 
 
Skúsený gólman Ján Čikoš-Pavličko (33) je odchovancom Partizána
 
V kádri trénera Kicu patrí k skúseným „seniorom“. Od roku 2016 do roku 2018 pôsobil v Skalici. Účinkovanie Bardejovčanov v tomto súťažnom ročníku hodnotí takto:
 
„Z výsledkov z jesennej časti som bol milo prekvapený vzhľadom na to, že sme mali mladý káder a dokázali sme uhrať ťažké zápasy herne aj výsledkovo. Mladí chalani si zastali svoje miesto, zlepšovali sa od zápasu k zápasu. Jarná časť nám už nevyšla podľa predstáv. Škoda zranenia Paťa Bombika a Šimona Kukulskeho. Myslím si, že keby boli v poriadku, skončili by sme o pár priečok vyššie.“
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU Z POSLEDNÉHO DOMÁCEHO ZÁPASU PROTI LUČENCU:
 
O trinásť rokov mladší obranca Hugo Šott (20) okrem Bardejova hrával v súťažnom ročníku 2021/22 3. ligu v Bardejovskej Novej Vsi. Sezónu vidí takto: „Prvá polovica sezóny bola výborná. V jesennej časti sa nám darilo a dokazovali to aj body, ktoré sme nazbierali. V jarnej časti sezóny sa nám už tak nedarilo, hlavne tým, že nám odišlo niekoľko hráčov a mali sme smolu aj na zranenia. V konečnom dôsledku nás mrzí, že to nedopadlo podľa predstáv.“
 
Futbalisti z Horného Šariša majú na jar na konte 15 zápasov odvetnej časti. Vyhrali len trikrát, tri razy remizovali a súperi sa tešili deväťkrát. Na jar strelili 13 a dostali 26 gólov. To všetko znamená len 12 bodov.
 
Najvyššiu výhru dosiahli Partizáni v 15. Kole, keď na domácom ihrisku Rimavskej Sobote nasúkali osem gólov (8:1, góly: Somov 3, N. Lukáč, M. Lukáč, Kukulský, Borok, Haščák). Naopak najvyššiu prehru 6:0 utŕžili v 12. kole v Oravskom Veselom. Oravské Veselé je farmou Liptovského Mikuláša a tak strelcom dvoch gólov bol bardejovský odchovanec Peter Voško. To však nie je všetko.
 
Výsledky a herný prejav úzko súvisia aj s návštevnosťou. Tá rýchlo klesala a na futbal prichádzali už len tí najvernejší.
 
 
Realizačný tím tvorili: Rastislav Kica – tréner, Ľubomír Čekan, Peter Hopko – asistenti, Štefan Tarcala – technický vedúci, Pavol Kendra – masér.
 
V Kicovom kádri boli štyria cudzinci (Da Silva a Sestari – Brazília, Somov – Rusko, Grimaldi - Francúzko). Hráči, ktorí nie sú odchovancami Partizána sú Sestari (Entancado-RS), Elexa (Košice), Borok (Košice), Da Silva (Portuguesa) a Grimaldi (Montfermeil FC). Sestari, Batista Da Silva a Grimaldi nastupujú aj za dorast.
 
Najstarším a najskúsenejším hráčom bol Miroslav Hanuščák (35), nasleduje Čikoš-Pavliško (33). Berecký, Sobek a M. Lukáč majú 30, Pyda 28, Pangrác-Piter a Stachura 25, Somov a Elexa 23, Šott a Borok 21, Kmec, Bombik, N. Lukáč, Bajaj, Stolárik, Tvardzik a Da Silva 20, Kukulský 19. Nastupovali aj mladíci z druholigového dorastu: Balaščák, Zamborský, Šaláta, Makeľ, Soroka.
 
Kukulský hrával za ligový dorast Žiliny
 
Je reprezentantom SR od U15 po U18. Reprezentačné skúsenosti má aj Bombik (trojnásobný majster SR) a Pyda. Druhú ligu za „mužov“ hrávali Pyda, Berecký, Borok, Čikoš-Pavličko, Stachura, M. Lukáč, Hanuščák, Elexa, Stolárik a Pangrác-Piter.
 
 
Najlepším strelcom mužstva je Somov s 13 presnými zásahmi, nasledujú Pyda so šiestimi a Berecký sa trafil päťkrát. Jarná časť fanúšikov nepotešila a veľa z nich jednoducho prestala na futbal chodiť a tak tribúny rekonštruovaného štadióna s vyše 3000 miestami na sedenie zívali prázdnotou. Mnoho vecí okolo mužstva nefungovalo a žiaľ nefungovalo to ani na ihrisku.
 
Andrej Stolárik (19, odchovanec Partizána): “Jarná časť nám vyšla nad očakávania. Boli sme super partia, nazbierali sme veľa bodov. Prišla zimná príprava, udiali sa veci, ktoré sa udiali a my sme s tým nemohli nič urobiť. Viacero hráčov odišlo a do jarnej časti sme vstupovali v oklieštenom zložení. Nebolo to najľahšie, ale ako tak sme to zvládli. Ja osobne som trénerom vďačný za každý jeden štart v lige.“
 
 
Napriek všetkému však treba poďakovať trénerom Kicovi, Čekanovi a všetkým hráčom za to, že v Bardejove (napriek mnohým ťažkostiam) zostali a súťaž dohrali, čím vytvorili základnú podmienku pre účinkovanie Partizána v tretej lige aj v budúcom ligovom ročníku.
 
Michal Berecký (30, Partizán Bardejov, Raslavice, Gerlachov, Tatran Prešov) – kapitán mužstva: „V prvom rade by som chcel poďakovať trénerom, vedúcemu, masérovi a taktiež samotným hráčom, ktorí ostali pri mužstve do posledného zápasu a snažili sa na ihrisku aj mimo neho odovzdať maximum. V jarnej časti dostali priestor na ihrisku dorastenci, ktorí si mohli vyskúšať, aký je rozdiel hrať mužský futbal a nazbierať cenné skúsenosti, ktoré im pomôžu sa ďalej zdokonaľovať. V tabuľke sme obsadili 8. miesto, čo je mierne sklamanie, nakoľko sme chceli skončil určite vyššie, ale na početné zranenia a nízky vekový priemer mužstva to odzrkadľuje aktuálnu situáciu, ktorá nie je dobrá. Uvidíme, ako to bude pokračovať ďalej.“
 
Čo bude s bardejovským futbalom po letnej prestávke ťažko povedať. Partizánom sa zaoberá SFZ a začal voči nemu disciplinárne konanie. Klub má zastavené prestupy.
 
V poslednom kole druhej dorasteneckej ligy U19 a U17 nevycestovali do Kysuckého Nového Mesta a aj to určite prinesie potrestanie od SFZ. Partizán o tom, čo sa deje, informácie dlhodobo nepodáva a tak sa šíria len neoverené správy agentúry JPP. Podobné problémy sa v Bardejove opakujú pravidelne a tí starší si pamätajú, že klub stál pred zánikom v 21. storočí už niekoľkokrát. Partizáni sa vždy otriasli, ťažkosti prekonali a karavána išla ďalej. Dúfajme, že to tak bude aj teraz.
(17:14, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár