J. Bochňa: Bardejov nemá dôstojný kultúrny stánok

32x
14. Január 2016

Bardejovskí ochotníci vstupujú na scénu

50000000.jpg

Juraj Bochňa na divadlo nedá dopustiť

 

Na Hornom Šariši chýbajú divadelné predstavenia, ktoré by vytvárali miestny obyvatelia. To by však už čoskoro mohlo byť minulosťou.  Postupne vznikajú až dve nové tvorivé skupiny, ktoré sa chcú venovať ochotníckemu divadlu. Jedna pod vedením Juraja Bochňu a druhá pod patronátom Veroniky Pachovej. V závere minulého roka si tieto skupiny dali prvé stretnutia, na ktorých preberali rôzne úvodné záležitosti.  Každá zatiaľ osobitne. „Mali sme prvé stretnutie záujemcov o prácu v ochotníckom divadlo, zišlo sa nás dosť, čo som bol veľmi milo prekvapený. Nevedeli sme, aký bude ohlas na takéto stretnutie, no zišli sme sa veľmi príjemná, aj čo sa veku týka, skupina. Najmladšie dieťa malo okolo dvanásť rokov, najstarší okolo štyridsať,“ informoval na začiatok rozhovoru Juraj Bochňa.

„Dohodli sme sa na tom, že začneme pracovať na hre.  Našli sme texty, začali ich pripravovať, aby mohla byť hra v týchto týždňoch hotová. Myslím si, že je to veľmi dobrý základ, lebo čím viac ľudí sa začne venovať takémuto koníčku, tým lepšie, aj kvôli mestu, lebo nemáme kultúrny dom a ani sálu, kde by sa dalo hrať...

A možno aj to je dôvod, že prečo sa ľudia chcú do niečoho pustiť. Lebo je veľmi málo takýchto príležitosti. A aj keď tu príde nejaké divadlo, tak sú to väčšinou len profesionálni herci a ja si myslím, že by nemalo byť našou prácou len dovážať. Preto sa aj Hornošarišské osvetové stredisko snaží prichádzať hlavne so svojimi projektami, vymýšľame nové podujatia, nové formáty, o tom je kultúra. A nie že zaplatím umelca, ktorý príde a odohrá svoje predstavenie,“ pokračoval J. Bochňa, ktorý sa sám považuje za divadelníka, takže celá myšlienka je len logickým vyústením a bolo len otázkou času, kedy v Bardejove odštartuje ochotnícke divadlo.

„Ešte v lete sme začali robiť divadelný workshop a už vtedy bolo jasné, že chceme urobiť ochotnícke divadlo. Tá myšlienka človeka máta už dlhšie, lebo my máme súbor, ktorý pôsobí pri Základnej umeleckej škole Mi. Vileca a v podstate aj na každej škole, ktorá má literárno – dramatický odbor. Ale nebolo tu doteraz zoskupenie, kde by sa mohli ľudia realizovať, nie študenti, ale ktokoľvek, kto má záujem sa venovať divadlu, či si zahrať v divadle, alebo sa realizovať ako hudobník, alebo ako spevák. Sú tu ľudia, ktorí sa chcú len o divadle niečo dozvedieť. Myslím si, že to má šancu fungovať a hlavne priniesť ľuďom niečo nové, tvorivé a hlavne inšpiratívne pre Bardejov,“ podotkol Bochňa, ktorý má aj sen a to vybudovať kultúrny dom s divadelnou sálou, kde by sa dalo skúšať. „Bardejov nemá dôstojný kultúrny stánok a neviem, či nie sme jediné takéto mesto široko – ďaleko,“ dodal. 

Lucasart profil 2.jpg

(18:10, n, foto: bochna.sk)

Diskusia
Pridať komentár