Hospic Matky Terezy v Bardejove si pripomenie 20. výročie vzniku

1619x
21. Jún 2023
Prvý slovenský hospic si pripomenie 20. výročie vzniku medzinárodnou konferenciou
Z
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Hospic Matky Terezy) 
 
Medzinárodnou vedeckou konferenciou si 20. výročie svojho vzniku pripomenie prvý slovenský hospic, ktorým je Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi.
 
Konferenciu pod názvom Holistický kontext pôsobenia Hospicu Matky Terezy počas 20 rokov jeho existencie organizuje Arcidiecézna charita Košice, ktorá hospic spravuje, vo štvrtok 22. júna v priestoroch Hotela Alexander v Bardejovských Kúpeľoch. Konferenciou chcú zdôrazniť dôležitosť činností hospicov a poukázanie na potrebu ústavnej paliatívnej starostlivosti na Slovensku.
 
Ako informovala manažérka vzťahov s verejnosťou Arcidiecéznej charity Košice (ACHK) Silvia Hrabčáková, v programe vystúpia odborníci z oblasti zdravotníctva, ošetrovateľstva, sociálnej práce, bioetiky alebo teológie pôsobiaci na vysokých školách a univerzitách, alebo priamo v praxi.
 
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Hospic Matky Terezy)  
 
„Je to už 20 rokov, kedy sme otvorili brány hospicu pre prvých pacientov. Boli sme priekopníkmi v hospicovej starostlivosti na Slovensku. S tým bolo spojené hľadanie nielen ukotvenia hospicovej a paliatívnej starostlivosti v rámci našich platných noriem, ale aj budovanie odborného tímu,“ priblížil riaditeľ ACHK Cyril Korpesio.
 
Dodal, že bardejovský Hospic Matky Terezy pred rokmi začal organizovať odborné vedecké konferencie. Tá tohtoročná je v poradí 13-tou. Jej účastníci sa počas jednodňovej konferencie oboznámia s Hospicom Matky Terezy a 20-ročným prierezom jeho činnosti. Pozornosť bude venovaná poslaniu hospicovej starostlivosti, podpore a rozvoju činnosti hospicu ako moderného zdravotníckeho zariadenia.
 
Zámerom konferencie je poukázať na špecifiká paliatívnej starostlivosti s dôrazom na komplexné zabezpečenie potrieb pacienta v hospici. Súčasťou bude ocenenie zamestnancov Hospicu Matky Terezy a uvedenie knižnej publikácie vydanej k jej 20. výročiu. Výstupom vedeckej konferencie bude recenzovaný zborník príspevkov.
(16:05, red.) 
Diskusia
Pridať komentár