Práce na Futbal Tatran Aréne v Prešove sa začnú v polovici júla

1338x
19. Jún 2023
Výstavbu Futbal Tatran Arény plánujú spustiť v prvej polovici júla
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov) 
 
S výstavbou Futbal Tatran Arény v Prešove by sa malo začať v prvej polovici júla tohto roka. Od utorka 20. júna sa na stavbe nového prešovského futbalového štadióna začne podľa predloženého harmonogramu proces prevzatia staveniska v rámci prvej etapy prác. 
 
Ako potvrdil konateľ spoločnosti Futbal Tatran Aréna, s.r.o. Prešov (FTA) Rastislav Mochnacký., spoločnosť AVA-stav, a.s. Galanta, ako zhotoviteľ prác, predložila podľa dohody do konca uplynulého týždňa harmonogram výstavby prvej etapy nového futbalového štadióna. Preberacie konanie sa podľa neho začne v utorok 20. júna.
 
 
„Na základe podpísanej zmluvy má spoločnosť od prevzatia staveniska na postavenie prvej etapy 12 mesiacov,“ pripomenul konateľ s tým, že spoločnosť už zložila potrebnú finančnú zábezpeku. Ak pri technickom prevzatí nenastanú žiadne komplikácie, stavebné práce by sa podľa Mochnackého mali rozbehnúť na začiatku júla. „Proces odovzdania staveniska bude trvať približne dva týždne. Je k tomu protokol a pôjde sa podľa jeho jednotlivých bodov,“ uviedol.
 
Stavebné práce sa zatiaľ budú týkať len prvej z dvoch etáp výstavby. Zmluva na druhú časť totiž zatiaľ nie je podpísaná. Čaká sa na uzavretie financovania, na ktoré Fond na podporu športu schválil v júni viac ako 4,8 milióna eur, čím má mať mesto Prešov zabezpečené plné finančné krytie výstavby.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)  
 
„FTA ešte nemá oficiálny doklad od Fondu na podporu športu o financovaní výstavby. Počuli sme, že financie nám schválili, ale žiadnu zmluvu zatiaľ podpísanú nemáme. Kedy sa tak stane, závisí od dĺžky procesov na strane fondu, ktoré nevieme urýchliť,“ vysvetlil Mochnacký s tým, že dĺžka prác v prípade druhej etapy je podľa verejného obstarávania stanovená na šesť mesiacov.
 
Na financovaní výstavby futbalového štadióna sa okrem Fondu na podporu športu podieľa sumou zhodne po 7,14 miliónov eur mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj. Dotáciu vo výške 2,4 milióna eur poskytne Slovenský futbalový zväz. Práce za celkovú sumu 21,21 miliónov eur bez DPH (25,45 miliónov eur s DPH) sú rozdelené do dvoch etapách. Verejné obstarávanie na obe etapy vyhrala spoločnosť AVA-stav, s.r.o. Galanta.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Mesto Prešov)
 
V rámci prvej má za vysúťaženú cenu 16,38 miliónov eur bez DPH (19,66 mil. eur s DPH) vyrásť hlavná tribúna s hľadiskom pre 1 800 ľudí a potrebná infraštruktúra.
 
V druhej časti majú byť za 4,83 miliónov eur (5,8 mil. eur s PDH) dobudované zvyšné tribúny na plnú kapacitu takmer 6 500 miest. Obe etapy môžu po zabezpečení finančného krytia prebiehať súbežne. Nový štadión bude spĺňať kritéria UEFA tretej kategórie a v roku 2025 má hostiť záverečný turnaj majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 21 rokov.
(15:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár