VIDEO | Ako učiť inak? Experti na vzdelávanie školili učiteľov Bardejovského okresu

2059x
19. Jún 2023
Odborníci na školskú reformu diskutovali s riaditeľmi a učiteľmi základných škôl Bardejovského okresu
 
Učitelia sa dozvedeli aké zmeny čakajú základné školy, prečo sú tieto zmeny v obsahu a kvalite vzdelávania dôležité.  
 
Národný inštitút vzdelávania a mládeže vznikol pred rokom spojením piatich organizácií. Metodicko-pedagogického centra, Štátneho pedagogického ústavu, Národného ústavu certifikovaných meraní a Slovenského inštitútu mládeže IUVENTA.
 
Do Spojenej školy Juraja Henischa prišli odborníci z inštitútu, aby v rámci vstupného informačného seminára diskutovali s riaditeľmi a učiteľmi základných škôl Bardejovského okresu a informovali ich o zmenách, ktoré už od roku 2023 prinesie nový Štátny vzdelávací program a dnes často skloňovaná kurikulárna školská reforma.
 
(Zdroj: MH) 
 
„Rozhodli sme sa ísť do každého kraja a okresu a stretnúť sa z každou školou, dať riaditeľom a učiteľom priestor na otázky a odpovedať im na ne. Kľúčové je to, aby sme sa v školstve v prvom rade upokojili a nenaháňali sa iba za vedomosťami,“ vysvetlil Ľuboš Sopoliga, riaditeľ krajského pracoviska v Prešove Národného inštitútu vzdelávania a mládeže.
 
Už od septembra 2023 budú podľa nového kurikula učiť prvákov na 40 vybraných slovenských školách. Jednou z nich je aj Základná škola v obci Sveržov.
 
„Nás vybrali ako malotriednu školu bez právnej subjektivity, keďže náš zriaďovateľ je obec Sveržov. Je dobré, aby bola do tejto skúšobnej fázy vybratá aj nejaká malotriedna škola ako je aj tá naša. V súčasnosti máme tri triedy a 44 detí,“ povedala Kristína Hnatková, riaditeľka Základnej školy vo Sveržove.
 
(Zdroj: MH)  
 
„Nemalo by to byť iba o odovzdávaní informácií žiakom a ich nalievaní do hlavy. Samozrejme môžeme redukovať obsah, ale vedomosti by mali byť trvalé a prenositeľné aj do rôznych iných oblastí. Reforma je aj o tom, aby školy mali určitú autonómiu v rámci regionálneho a lokálneho kontextu,“ dodal Ľuboš Sopoliga.
 
V priebehu dopoludnia sa učitelia v troch blokoch dozvedeli aké zmeny čakajú základné školy, prečo sú tieto zmeny v obsahu a kvalite vzdelávania dôležité a aký bude postup a stratégia ich zavádzania na školách od septembra 2023 do septembra 2026.
 
Témou seminára boli aj otázky ako zvýšiť efektivitu vzdelávania na školách a ako zlepšiť schopnosť žiakov použiť dostupné vedomosti na riešenie praktických životných situácií vo svoj prospech, ale aj v prospech okolitej komunity a celej spoločnosti.
(9:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár