Najvýznamnejšou investíciou Bardejovských Kúpeľov v tomto roku je fotovoltaika za 466-tisíc eur

1511x
16. Jún 2023

Investičné akcie Bardejovských Kúpeľov budú rozložené na dlhšie obdobie, spoločnosť do nich bude investovať pomalšie

Ilustračná fotografia. (Zdroj: Bardejovské Kúpele, a.s.) 
 
V minulom roku dosiahli investície akciovej spoločnosti takmer 843-tisíc eur, za prvé štyri mesiace tohto roka sa približujú k 600-tisíc eurám. Najvýznamnejšou tohtoročnou investíciou je montáž viac ako 1 100 fotovoltaických panelov za 466-tisíc eur.

Ako uviedol predseda dozornej rady Bardejovských kúpeľov, a. s., Jozef Bača, počas COVID krízy boli väčšie investičné akcie pozastavené.

„Bardejovské Kúpele, a.s. však na svoje rozvojové plány nerezignovali. Drastické nárasty cien stavebných materiálov a práce, spolu s nedostatkom voľných vlastných zdrojov, však znamenajú rozloženie investičných zámerov na dlhšie obdobie,“ uviedol Bača s tým, že tempo investovania musia prispôsobiť generovaniu dostatočných vlastných zdrojov na splácanie úverov. „To znamená, že budeme investovať pomalšie, než by sme chceli,“ dodal.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: Bardejovské Kúpele, a.s.)

Ako poznamenal, už vlani a aj tento rok začali s investíciami v rámci možnosti. V roku 2022 dosiahli investície sumu takmer 843-tisíc eur. Medzi najväčšie položky patrila rekonštrukcia strechy na Liečebnom dome (LD) Dukla za 389-tisíc eur a rekonštrukcia bazénového telesa na letnom kúpalisku.

Náklady na energie podľa Baču predstavovali v minulom roku viac ako 800-tisíc eur. Od začiatku tohto roka do konca apríla preinvestovali v kúpeľoch ďalších necelých 593-tisíc eur. Prebieha výmena dlažby na spodnej časti kolonády, opravili fontány v parku pri LD Alžbeta. V pláne je otvorenie Parku Bélu Kélera pri Stredisku obchodu a služieb, jeho hudobnej lavičky a pamätnej tabule. Čaká sa aj otvorenie nového detského ihriska pri LD Valentína.
 
Vedenie akciovej spoločnosti Bardejovské Kúpele pri otvorení tohtoročnej kúpeľnej sezóny. (Zdroj: MH)
 
„Koncom roka chystáme rekonštrukciu 1. poschodia LD Mier a tiež LD Valentína s prístavbou výťahu, kde pripravujeme novú detskú indikáciu na pohybový aparát u detských klientov,“ uviedol Bača.

Ako dodal generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Menšík, koncom mája v kúpeľoch začali aj s jednou z najväčších investícií, ktorou je montáž fotovoltaických panelov na strechách troch hotelov. Pomôcť má znížiť náklady na energie. Investícia vo výške 466-tisíc eur prinesie montáž viac ako 1 100 fotovoltaických panelov s výkonom 447 kW. Tá by mala kompletne pokryť prevádzku kúpeľov v hlavnej sezóne počas letných mesiacov. Návratnosť investície očakávajú do piatich rokov.

 
„Samozrejme, záleží to aj na cene elektrickej energie,“ uviedol Menšík. Kúpele sa zapojili aj do dotačnej schémy, ich žiadosť je v súčasnosti posudzovaná. „Ideme ale do toho aj s tým, ak by sme úspešní neboli,“ podotkol generálny riaditeľ.

Kúpele podľa Baču nerezignovali ani na prestavbu a prístavbu objektu hotela Dukla (pôvodne hotel Széchenyi), na ktorom vlani vymenili strechu.

 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: Bardejovské Kúpele, a.s.)
 
„Čas výstavby a predpokladané náklady nie sú uzavreté, pôvodné odhady boli na úrovni približne 12 miliónov eur. Z pôvodnej stavby zostane skelet a pribudne prístavba pre zhruba 150 osôb,“ uviedol Bača. Rozvojové zámery na najbližšie roky počítajú aj s výstavbou deväťjamkového golfového ihriska na ploche 24 hektárov a novými parkovacími plochami za zhruba 1,2 milióna eur. Projekt je aktuálne v procese výkupu pozemkov a zmien územného plánu.

Za posledné desaťročie pred krízou kúpele investovali do svojho rozvoja vrátane liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov, zhruba 15 miliónov eur. Zrekonštruovali a vynovili svoje hlavné kúpeľné domy – kompletne Alexandra a Alžbetu a značne zmodernizovali aj Ozón a Astóriu. V návštevnosti patrí Bardejovským Kúpeľom druhé miesto na Slovensku.

(11:55, red.) 
Diskusia
Pridať komentár