Detského literárneho festivalu v Bardejovskej knižnici sa zúčastnilo viac ako 500 návštevníkov

1067x
16. Jún 2023
Tretieho ročníka detského literárneho festivalu Zaži s Gutgeselom, sa zúčastnilo viac ako 500 návštevníkov
 Bábková eko-inscenácia - Pán nápad. (Zdroj: Archív OKDG BJ)
 
Začiatkom júna sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela uskutočnil festival „Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom", ktorý sa opäť tešil veľkej priazni širokej verejnosti.
 
Na festival, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, boli pozvaní hostia z literárnej, divadelnej a ľudovej umeleckej scény a zúčastnilo sa ho viac ako 500 návštevníkov. Zážitok z čítania priniesol nielen žiakom mestských a okolitých základných škôl, ale aj učiteľom a jednotlivcom.
 
Popri zážitku z čítania, ponúkol festival aj hudobné prekvapenie, o ktoré sa postaral moderátor podujatia Peter Reviľák. Pre festival zložil originálnu skladbu, ktorá rozospievala zaplnenú záhradu počas slávnostného otvorenia a naladila na žánrovo pestré podujatia, ktoré sa rôznymi spôsobmi dotýkali literatúry.
 
Popri zážitku z čítania, ponúkol festival aj hudobné prekvapenie, o ktoré sa postaral moderátor podujatia Peter Reviľák. (Zdroj: Archív OKDG BJ)
 
Trojdňový program otvorili herci divadla TUŠ Barbora Krajč Zamišková, Kristína Sviteková a Michal Zeman. Bábkova eko inscenácia Pán nápad zachraňuje svet na motívy knihy Jána Uličianskeho, nám otvorila dvere na cestu stretnutia aj so samotným spisovateľom, ktorý svojimi bezprostrednými odpoveďami všetkých chytil za srdce a rozveselil.
 
Počas besedy so spisovateľkou Kristínou Mišovičovou a ilustrátorkou Nadjou Mišovičovou vystúpili z kníh aj ďalšie knižné postavy ako hrdinovia z príbehu Chlapci z mesta sa nevedia biť a Nathaniel, posledný potomok druidov, ktoré dramatizovaným čítaním predstavili Sofia Sokolová a Miriam Kapecová, žiačky literárno-dramatického odboru Súkromnej ZUŠ Pod Vinbargom. Spolu s producentkami spoločnosti Superfilm Simonou Hrušovskou a Monikou Lošťákovou prišla aj reportérka Kata Strofová z animovaného seriálu Tresky plesky, ktorá pomohla deťom preniknúť do tajomstiev prírodných javov výrobou sopiek.
 
 
Po prvýkrát zavítal na festival zahraničný hosť český ilustrátor, komiksový autor a spisovateľ Petr Morkes a jeho spoločník komisár Vrtilabka, ktorí sprevádzali deti pri rozpletaní nitiek zločinu počas detektívnych workshopov. Po úspešnom vyriešení prípadu Stratený Smolíček čakalo na deti prekvapenie v podobe vecných cien od autora.
 
Súčasťou podujatia bola aj výstava Kyjatických hračiek. (Zdroj: Archív OKDG BJ)
 
O tom, že aj hračky majú svoj príbeh, sa mohla presvedčiť široká verejnosť prostredníctvom výstavy Kyjatické hračky. Pod vedením výrobcu kyjatických hračiek z Kyjatic so 150 ročnou tradíciou Ladislava Hedvigiho, ktorý získal ocenenie majster ľudovej umeleckej výroby za rok 2022, mali návštevníci možnosť spoznať nielen históriu týchto hračiek, ale aj vyskúšať si samotnú techniku výroby na remeselných dielňach.
 
Tradičnou súčasťou festivalu je aj vzdelávanie, ktoré bolo tentokrát zamerané pre učiteľov materských škôl. Workshop vedený lektormi Ľubicou Matušakovou a Michalom Kuzárom z projektu Vnímajkovia, ktorých spolu s prítomnými účastníkmi privítala riaditeľka knižnice Iveta Michalková, ponúkla zoznámenie sa s inovatívnou metódou, ktorá tým najprirodzenejším a najjednoduchším detským jazykom, cez rozprávku a hru, pomáha vytvárať inkluzívne prostredie v materských školách.
(9:50, red./Jana Lipková)
Diskusia
Pridať komentár