VIDEO | Tri fontány v Mestskej časti Košice-Západ získali vďaka grantu Nadácie VSE moderné riadenie

1379x
15. Jún 2023
V Košiciach osadili na fontány Smart riadiaci systém
  
Študenti Technickej univerzity v Košiciach navrhli smart riadiaci systém fontán 2.0, ktorý bol namontovaný na fontány na Luníku II a VII, a pred Magistrátom mesta Košice - Západ. Zhotovený je podľa vzoru ovládania Plávajúcej fontány v Mestskom parku.
 
„Je to Smart riadenie, ktoré zapína, vypína túto fontánu, ale nie je to iba o zapnutí a vypnutí. Dohliada na chod celej fontány. To znamená, že ak niečo vypadne, tá správa fontán to automaticky vie zistiť a má o tom informáciu skôr, ako vôbec príde na dané miesto. Zároveň to meria spotrebu elektrickej energie, meria to spotrebu vody, riadi to fontánu na základe meteo predpovede alebo aj meteo stanice, ktorá bude osadená tu na Magistráte mesta Košice pre celý Západ," predstavil Smart riadiaci systém Erik Kuzma, projektový manažér Správy mestskej zelene v Košiciach (SMsZ).
 
(Zdroj: SMsZ KE) 
 
„Taktiež systém funguje autonómne, to znamená, že z pohodlia kancelárie tá správa fontán vie nastaviť fontánu, kedy sa má zapínať a vypínať, čo má fontána v daný deň robiť,“ dodal Erik Kuzma.
 
„Chceme ukázať obyvateľom, že vďaka Smart technológám jednoduché riadenie fontány dokáže ušetriť energiu, vodu, môžu byť ekologické,“ dodal Jaroslav Polaček, Primátor mesta Košice.* Finančné zdroje poskytla Správa mestskej zelene v Košiciach ako prevádzkovateľ fontán a nadácia Východoslovenská energetika.
 
 (Zdroj: SMsZ KE)
 
„Nadácia VSE mala otvorený program, ktorý sa volal Za zdravie a čistý kraj. Tento projekt bol podporený v podstate z tohto programu. Projekt sme podporili finančnou sumou 7-tisíc eur. Táto finančná suma išla na tú digitalizáciu týchto fontán,“ povedala Daniela Danihelová, správkyňa Nadácie VSE.
 
Zástupcovia Košíc veria, že v priebehu ďalšieho roka sa im postupne podarí na každú fontánu osadiť mikropočítač zo všetkými technológiami, aby mohli riadiť a šetriť prevažne elektrickú energiu. Mesto tak ušetrí 30%, čo je približne 15-tisíc eur.
(14:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár