Bardejov je v prestížnom zozname už 15 rokov

13x
08. Január 2016

Pripomenuli si výročie

bj.jpg

Bardejov je v prestížnom zozname už 15 rokov

 

Mesto  Bardejov si pripomenulo už 15. výročie zápisu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zároveň si zaspomínalo na 774. výročie prvej písomnej zmienky o meste.

Bardejovské historické centrum je charakteristické rozsiahlym námestím, šachovnicovo rozvinutou sieťou ulíc s jasne vytýčenou urbanistickou schémou. Centrum starého mesta je obklopené dômyselným systémom hradieb.

Prosperita mesta a jeho privilegované postavenie pri známej obchodnej ceste sa v 15. a 16. storočí odrazila v urbanistickom i architektonickom výraze mesta. Autentický stredoveký ráz mesta bol podmienený stagnáciou tohto územia v sedemnástom, a v ďalších storočiach, keď práve útlm hospodárskej aktivity determinoval neporušenosť historickej štruktúry mesta.

Pamiatková rezervácia Bardejova je vymedzená hranicou opevnenia. Mesto patrí medzi prvé mestá na Slovensku v hodnotení historických sídel z hľadiska ich zachovania.

Prednosta mestského úradu Juraj Popjak pri príležitosti osláv 15. výročia uviedol: „Mesto v súčasnom období pokračuje v realizácii prác na obnove tohto jedinečného koloritu za spolupráce odborníkov z jednotlivých oblastí a za aktívnej podpory štátnych orgánov. Našou povinnosťou je robiť všetko pre zveľaďovanie a záchranu. Naša snaha o zachovanie tohto dedičstva záchrany historických objektov bola aj patrične ocenená, o čom svedčí aj európska cena Zlatá medaila, ktorú mesto dostalo v roku 1986. Týmto sa Bardejov zapísal k mestám, ktoré patria k európskym klenotom. Ďalším, ešte významnejším ocenením, je zápis mesta Bardejov do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.“

Postupne obnovou prešlo centrum mesta i okolité ulice, naposledy to bol Park Emila Korbu za bazilikou. Podľa J. Popjaka je výročie časom, kedy si treba zhodnotiť úsilie mesta i Bardejovčanov v starostlivosti o pamiatky.

 

Čítajte tiež:

Najkrajšie mesto:

http://ahoj.tv/clanok/predseda_parlamentu_bardejov_je_najkrajsie_mesto_na_slovensku.html 

 

Stále nedokončená pošta:

http://ahoj.tv/clanok/xcentrum_dokoncene_az_v_roku_2017.html 

 

farma ryb.jpg

http://ahoj.tv/firmy/detail/obchod_rybia_farba_gerlachov.html 

Platená reklama

(15:00, nn)

 

Reportáž:


http://ahoj.tv/clanok/bardejovcania_privitali_rok_2016_niektori_na_namesti_ini_zase_doma.html 

 

12366319_1106819546027096_6842759724891510124_n.jpg

Diskusia
Pridať komentár