Prvá tohtoročná úroda z agrokruhov je už na tanieroch v školských jedálňach

931x
25. Máj 2023
Vypestovanú zeleninu z agrokruhov budú distribuovať do stredoškolských jedální a zariadení sociálnych služieb
(Zdroj: FB KSK) 
 
Vypestovaná zelenina pôjde do 5 stredoškolských župných jedální a 4 zariadení sociálnych služieb v kraji.
 
V župnej SOŠ agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku je vždy na jar rušno. Budúci odborníci na poľnohospodársku výrobu aj stroje začínajú s celosezónnou starostlivosťou o plodiny, ktoré vysadia okrem tradičných polí aj do systému Agrokruh.
 
Ide o unikátny spôsob obrábania 12 polí v tvare kruhu, ktorým dominujú 4 otočné ramená na elektrický pohon. Pokrokový a na Slovensku stále ojedinelý spôsob pestovania majú mladí poľnohospodári priamo v areáli školy, čím prepájajú teóriu s praxou.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„Hovorí sa, že všetko zlé je aj na niečo dobré. Túto skúsenosť majú aj naši nádejní odborníci na stále populárnejšiu poľnohospodárku výrobu. Počas štúdia sa učia reagovať na striedanie sucha s búrkami a mnohé nepredvídateľné úlohy pri prevádzkovaní školskej farmy," informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
„Doslova vychytali muchy a prvé plodiny tohtoročnej úrody – šalát a cibuľa sú už na tanieroch študentov gymnázia, hotelovej akadémie aj strednej odbornej školy v Košiciach. Postupne sa k nim pridajú aj stravníci v župných zariadeniach sociálnych služieb. Verím, že už čoskoro prídu z Pribeníka dobré správy aj v rámci certifikácie na BIO pestovanie,“ dodal Trnka.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
Študenti po zime pripravili polia, ošetrili mechanizmy, do pôdy pridali kompost ako aj slamu pre jej zúrodnenie. Na základe osevného plánu spolu s pedagógmi vysadili a vysiali napríklad hrášok, hlávkový šalát, fazuľu, cviklu, mrkvu, zeler či cibuľu v rámci systému Agrokruh.
 
Na svoju chvíľu ešte čaká tekvica hokaido, paradajky, paprika či cukety. Školská farma sa musela prispôsobiť zmenám klímy a po vlaňajšom extrémnom suchu tento rok zaobstarali dve nové a výkonnejšie čerpadlá, ktoré budú zabezpečovať zalievanie jednotlivých agrokruhov.
 
V tomto období prebieha certifikácia zariadenia a to Prototypovým a inovačným centrom Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach za účelom zabezpečenia jeho bezpečnej prevádzky aj žiakmi školy a nielen vyškolenými zamestnancami.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„Vypestovanú zeleninu budeme podobne ako vlani distribuovať do 5 stredoškolských župných jedální a 4 zariadení sociálnych služieb v kraji. Po náročnom období kontrol a nášho úsilia aktuálne čakáme za výsledkami našej žiadosti o udelenie certifikátu BIO kvality. Znamená to, že plodiny z našej farmy už budú môcť používať označenie bio zeleniny," povedala riaditeľka SOŠ agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku Silvia Sakáčová.
 
„Verím, že dvojročný prechod z konvenčného na ekologické poľnohospodárstvo prinesie dobré správy. Modelová školská farma nie je založená za účelom tvorby zisku. Cieľom je, aby sme žiakov naučili postupy v praxi, aby boli úspešní vo svojej profesii,“ doplnila Sakáčová. Zo všetkých plodín v tomto roku získali bio semená a sadivá fazule, cvikly, cukety, tekvice hokaido, mrkvy a zeleru.
(14:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár