Otec Murcko z Komárova, syn na Harvarde

2463x
20. Máj 2023
Patrili medzi generáciu atlétov Partizána
Syn Oliver a otec Andrej 
 
Zaujímavý je nielen osobný, ale aj športový príbeh rodiny z blízkeho Komárova. Z bohatej studnice talentov v tomto období v 4. ZDŠ na Ševčenkovej ulici dostal príležitosť aj žiak Andrej Murcko (1964).
 
Impulzom boli prvé súťaže k atletickému behu na neďalekom štadióne či okolo Tople.
 
Telesná výchova na atletickom štadióne
 
V drese Partizána bol majstrom kraja, 1500 m za 4.34.9 min. Na majstrovstvách ČSR šiesty v cezpoľnom behu. Pripravoval sa pod vedením trénerov Vladimíra Savčinského a Jozefa Droblenku. Pri telefonickom rozhovore pripomenul. „Pamätám si telesnú výchovu s Vami a na tréningy na štadióne."
 
Oliver spolu so súrodencami 
 
V Komárove žije jeho brat a sestra. V Strednej priemyselnej škole v Bardejove maturoval v roku 1982.
 
V Bratislave pokračoval v drese Interu už na tartane. Dokázal bežať 5 km za 14.44.3 min, aj 2 km prek. za 6.20.8 min.
 
Otec a syn majstri Slovenska
 
Jeho syn Oliver Murcko (2001) už od kategórie žiakov patril medzi výrazné slovenské talenty. Reprezentant v behu na 400 m vytvoril slovenský rekord časom 46.29 s. Je to štvrtý výkon v svetových tabuľkách juniorov, v Európe druhý. Po maturite od jesene 2020 študuje na Harvardovej univerzite v USA.
 
„Chcem byť úspešný športovec, ale zároveň je pre mňa dôležité aj kvalitné vzdelanie. Harvard o mňa prejavil záujem. Tu zdôrazňujú dôležitosť rozvoja človeka vo viacerých oblastiach života. Chcel by som študovať strojarinu. Na iných univerzitách by som sa cítil ako na sústredení," povedal pre web SAZ-u Oliver s rodinnými koreňmi v Komárove.
(14:19, J. Ščerbík)
Diskusia
Pridať komentár