V Bardejovskej knižnici si užili tajomnú Noc s Andersenom

1648x
16. Máj 2023
Noc s Andersenom 2023 v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela
(Zdroj: MV/LP) 
 
V piatok 31. marca sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove uskutočnil 18. ročník medzinárodného podujatia na podporu čítania Noc s Andersenom. Stalo sa tak po dvojročnej pauze.
 
Noc s Andersenom v knižnici je pre každé dieťa rozprávkovým zážitkom. Počas celej noci nechýba veľa zábavy, čítania, objavovania, programovania, tancovania a v neposlednom rade spoznávania nových hostí.
 
Všetko to začalo okolo šiestej večer, keď sme sa všetci, deti i pracovníci knižnice, zišli na náučnom oddelení pri slávnostnom otvorení. Nasledovala zoznamovacia hra Klbko priateľstva. Každý ukázal formou pantomímy, čo rád robí vo svojom voľnom čase. Ostatní pritom hádali správnu odpoveď. Takto sme sa veselo spoznali a našli si medzi sebou nových kamarátov.
 
 (Zdroj: MV/LP)
 
Potom sme sa vybrali do Dračej jaskyne Po stopách pátračov dračích pokladov, ktorou nás sprevádzal Dráčik Ohniváčik. Ukázal nám tajné zákutia dračích pokladov, mohli sme si overiť našu silu zdvihnutím strieborného balvanu, či pozrieť sa do magického zrkadla.
 
Na konci návštevy sme sa započúvali do krásneho príbehu, po ktorom sme dostali sladkú odmenu a strieborné pliešky, o ktorých sme ešte netušili, na čo budú slúžiť. V pološere mesta sme sa vybrali za sprievodu Dráčika Ohniváčika a svetla horiacich faklí do Školskej bašty, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o jej histórii.
 
Na konci nás čakalo prekvapenie v podobe razenia strieborného plieška, z ktorého sa vykľul Dračí dukát s podobizňou Dráčika. Naplnení krásnymi zážitkami sme si na záver urobili spomienkovú fotografiu a vrátili sme sa naspäť do knižnice.
 
V priestoroch študovne nás už čakali študenti Strednej priemyselnej školy v Bardejove, ktorí nás naučili hravou formou programovať pomocou microbitov. Taktiež sme si mohli vyskúšať hranie na naprogramovanej gitare. V závere sme ešte spoznávali nové technológie robotov - ozobotov a objavili tak zaujímavý programovací svet.
 
(Zdroj: MV/LP)  
 
Program Noci s Andersenom pokračoval Po stopách gitarových tajomstiev v podaní nášho hudobného hosťa Radoslava Gricha. Vypočuli sme si pekné covery skladieb a hádali ich názvy.
 
Ďalším stanovišťom bolo oddelenie literatúry pre deti a mládež, kde sa odohral Prípad pre teba a zvierací tím. Deti už nedočkavo čakali naše ctené hostky, lektorky zo Super ZOO, ktoré si so sebou priviezli aj zvieratká – zajačika a škrečka.
 
Účastníci Noci s Andersenom sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o ich starostlivosti, vypočuli si pútavý príbeh a zaželali zvieratkám dobrú noc.
 
Na študovni na nás neskôr čakala najmladšia z pozvaných hostí, Reika Filipa Hrabčáková. Pre deti mala pripravené gymnasticko-hudobné predstavenie pod názvom Smiem prosiť, pán Andersen, kde si jej rovestníci mali možnosť vyskúsať niektoré gymnastické prvky.
 
(Zdroj: MV/LP)  
 
Na záver sme deťom odovzdali milú spomienku na toto podujatie v podobe pamätného listu, nálepky a záložky s námetom dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Po takomto maratóne nám dobre padlo nočné kino. Pred definitívnym odchodom do ríše snov ešte zaznela spisovateľova rozprávka na dobrú noc O kohútikovi a sliepočke.
 
Veríme, že na tohtoročnú Noc s Andersenom budú deti ešte dlho spomínať a s úsmevom rozprávať všetky svoje zážitky svojim blízkym a priateľom. A už sa všetci tešíme sa na budúci ročník 2024.
(9:00, Lucia Petrušová/red.)
Diskusia
Pridať komentár