Prešovskí župní poslanci schválili zvýšenie financií v grantových programoch

833x
15. Máj 2023
Krajskí poslanci navýšili podporu pre grantové výzvy z dvoch na tri milióny eur
Ilustračná fotografia. (Zdroj: MH) 

O sumu milión eur zvýšili poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja alokáciu na tri tohtoročné dotačné schémy krajskej samosprávy.

Celkovo tak navýšili sumu určenú na grantové výzvy vyhlásené vo februári tohto roka z dvoch na tri milióny eur. Oproti vlaňajšku je to o 3,2 milióna eur menej, keďže financie sa prerozdeľujú v troch namiesto štyroch programoch. V tomto roku nebola vyhlásená Výzva pre región.

Poslanci hlasovaním rozhodli o zvýšení sumy v rámci Výzvy poslancov PSK z pôvodných 1,34 na 2,01 milióna eur. Predseda PSK Milan Majerský rozdelí vo svojej výzve namiesto pôvodných 400-tisíc eur sumu 600-tisíc eur. O 130-tisíc eur, teda z 260-tisíc na 390-tisíc eur, stúpla dotácia v participatívnom rozpočte kraja.

 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK)
 
V každom z jeho 13-tich okresov by tak mali byť podporené nie dva, ale tri projekty z verejného hlasovania. „Na dnešnom Zastupiteľstve PSK sa schvaľovala aj úprava rozpočtu, ktorá vychádzala z pozitívnejších prognóz finančného hospodárenia. Na základe toho bolo možné navýšiť objem dotácií PSK,“ vysvetlil vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK Ján Kocák.

Podávanie žiadostí v rámci jednotlivých programov už bolo ukončené. Žiadatelia o dotáciu sa mohli zapojiť do výzvy predsedu a poslancov v šiestich programoch. Okrem tradičných programov šport, kultúra, sociálne služby a rodinná samospráva pribudli v tomto roku dva nové programy - podpora životného prostredia a rozvoj environmentálneho povedomia a tiež podpora všeobecne prospešných služieb v zdravotníctve.

 
Minimálna výška dotácie akéhokoľvek programu v týchto grantových schémach je 500 eur, maximálna 5 000 eur s minimálne 20-percentným spolufinancovaním. „Žiadatelia mali možnosť do konca marca reagovať na zverejnené výzvy PSK. Zaslaním žiadosti následne prebiehalo formálne hodnotenie a žiadosti, ktoré ho splnili boli posunuté na prideľovanie dotácií, či už predsedovi PSK, alebo poslancom. V prípade participatívneho rozpočtu prebiehalo SMS hlasovanie do 10. mája,“ vysvetlil Kocák.

V rámci Výzvy poslancov prijala župa 836 žiadostí, z toho 793 splnilo formálne kritériá. Žiadaná suma je vo výške 2,9 milióna eur. „Navýšením sumy v rámci výzvy poslancov na 2,01 milióny eur bude mať poslanec v danom volebnom obvode z pôvodných 20-tisíc eur k dispozícii viac ako 30-tisíc eur na podporu projektov v rámci daného okresu,“ doplnil vedúci odboru.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK) 
 
Vo Výzve predsedu PSK podali záujemcovia 448 žiadostí o poskytnutie dotácie, z nich 409 v celkovej výške 1,6 milióna eur splnilo formálne kritériá. O rozdelení financií sa v prípade Výzvy poslancov rozhodne v júni, v rámci Výzvy predsedu PSK do do konca augusta tohto roka.  

Do participatívneho rozpočtu s jediným programom všeobecne prospešné a verejnosprospešné projekty sa zapojilo 49 žiadateľov. Kritériá splnilo 39 žiadostí, všetky boli zaradené do SMS hlasovania verejnosti.

„Tým, že suma sa navyšovala z 260-tisíc na 390-tisíc eur znamená, že podporené budú všetky žiadosti na participatívny rozpočet, ktoré prešli formálnym hodnotením a ktoré boli zapojené aj do sms hlasovania,“ podotkol Kocák s tým, že do hlasovania prijali viac ako 43-tisíc platných hlasov.
(15:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár