VIDEO | Sociálny dom Antic hostil vedenie Komory opatrovateliek Slovenska

2170x
13. Máj 2023
Zaujímavé stretnutie v Anticu
 Pozrite si videoreportáž
 
Sociálny dom Antic v Bardejove privítal predsedníčku a podpredsedníčku Komory opatrovateliek Slovenska, Danu Grafikovú a Ivetu Ždiľovú.
 
Práve v Anticu mala komora v roku 2019 svoje prvé valné zhromaždenie. Od vtedy sa snaží napomáhať opatrovateľom a byť im nápomocní.
 
„Snažíme sa pre našich členov, to znamená pre opatrovateľky nájsť to najlepšie fungovanie, aby ich tá práca nebola tak ťažká a namáhavá, aby bola lepšie zaplatená. Snažíme sa pripomienkovať zákony, návrhy zákonov a všetky možnosti, ktoré dokážu tú ich ťažkú a nezaplatenú prácu nejakým spôsobom zlepšiť,“ uviedla Dana Grafiková, predsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska.
 
„Snažíme sa upozorniť na problémy vyplývajúce z nedostatočného vzdelávania, že teda náš vzdelávací systém nezabezpečuje vyššiu úroveň vzdelávania opatrovateliek a zároveň poukázať na to, že práca opatrovateliek veľmi úzko súvisí aj s poskytovaním ošetrovateľských činností, ktoré žiaľ, v dnešnej dobe poskytujú na čiernu v mnohých zariadeniach,“ pokračovala Iveta Ždiľová, podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska.
 
 
Práve v bardejovskom Anticu sa v roku 2019 uskutočnilo prvé valné zhromaždenie Komory opatrovateliek Slovenska a ako uviedla jej predsedníčka, zariadenie funguje na veľmi vysokej úrovni a poskytuje svojim klientom všetko to, čo potrebujú.
 
„Po tom vstupe do zariadenia som mala pocit, že som v jednom zo zariadení v Nemecku, kde som niekoľko rokov pracovala. Zdalo sa mi to, že je to taká vyššia úroveň zariadenia, aspoň čo som vnímala ako na prvý pohľad,“ pokračovala Grafiková.
 
„Isto každý vie, že obdobie dvoch rokov pandémie bolo ťažké. Áno, pomohli nám niektoré organizácie, pomohol nám aj štát trošku, ale treba dať aj druhú stránku veci, čo ďalej. Ako zvýšiť úroveň opatrovateľstva na Slovensku,“ prezradil Jaroslav Živčák, riaditeľ Anticu.
 
Úlohou komory opatrovateliek je, aby boli opatrovateľky kvalifikované osoby, ktoré vedia poskytnúť starostlivosť na vysokej úrovni.
 
 
„Aby to nebola práca, ktorú si ľudia vyberajú ako poslednú možnosť. Aby aj to vzdelávanie bolo komplexnejšie, aby tam boli ľudia, ktorí sú fyzicky aj psychicky zdatní, aby mali aj tie osobnostné predpoklady na to, že tú prácu môžu vykonávať. Sme presvedčení o tom, že ak by toto fungovalo, tak sa to potom odrazí aj na tej starostlivosti a spokojnosti klientov a pokiaľ je spokojný klient, potom je spokojný aj zamestnávateľ,“ dodala Ždiľová.
 
„Dotkli sme sa aj ďalších tém, projekty. Povýšenie podstaty tejto komory, ktorá vznikla v rámci Slovenska, aby jednotlivé zariadenia si komoru všimli, prečo vznikla a to čo povedala predsedníčka s doplnením podpredsedníčky, ja sa plne stotožňujem. Bolo by dobré, aby sme boli nápomocní v rámci ich návrhov, podnetov, aby sme sa vedeli dopĺňať a zvýšiť tú úroveň,“ doplnil J. Živčák.
(15:24, red) 
Diskusia
Pridať komentár