Noc múzeí: Šarišské múzeum v Bardejove oslavuje 120 rokov

1866x
12. Máj 2023
Kultúrne organizácie prešovského kraja sa zapoja do Noci múzeí a galérií
(Zdroj: ŠM BJ) 

Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa rôznorodým programom zapoja v sobotu 13. mája aj kultúrne organizácie na Šariši a Hornom Zemplíne.

Cieľom podujatia je prezentovať význam ochrany kultúrneho dedičstva realizáciou aktivít, ktoré odkrývajú tajné zákutia múzeí a galérií zvyčajne skryté pred očami verejnosti.
  
Šarišské múzeum v Bardejove, ktoré tento rok oslavuje 120. výročie svojho založenia, pripravilo pre návštevníkov podujatie v skanzene v Bardejovských kúpeľoch. Až do večerných hodín tu bude prebiehať nakladanie poľnej hrnčiarskej pece a výpal keramiky. Každú hodinu od 18:00 do 21:00 sú pripravené komentované prehliadky nočného skanzenu.
 
Vihorlatské múzeum v Humennom sa svojím programom pripája k európskej kampani prezentácie a ochrany kultúrneho dedičstva. „Pre návštevníkov sprístupní od 14:00 do 18:00 všetky expozície a výstavné priestory múzea. Otvorená bude aj expozícia ľudovej architektúry a bývania-skanzen,“ prezradilo Lehotská. 
 
 (Zdroj: ŠM BJ)
 
Ako informovala Lea Lehotská z oddelenia komunikácie Úradu PSK, Krajské múzeum v Prešove aj so svojimi pobočkami otvára brány už od 15:00. Výnimkou je Kaštieľ s archeoparkom v Hanušovciach nad Topľou, otvorený z dôvodu aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcie až od 19:00.
 
„Návštevníci tu zažijú výnimočnú večernú prehliadku kaštieľskych pivníc aj aktivity v archeoparku,“ prezradila Lehotská. Krajské múzeum ponúkne v Prešove voľný vstup do všetkých expozícií múzea, ale aj do častí, ktoré sú bežne neprístupné, ako napríklad vodná veža – Kumšt s komentovanou prehliadkou od 16:00 do 20:00.
 

Program v Rákociho paláci si môžu návštevníci vychutnať od 15:00 do 22:00. Čaká na nich napríklad komentovaná prehliadka, vystúpenie žiakov základnej umeleckej školy, hľadanie pokladov pre deti či tajomné chodby. Kaštieľ v Stropkove privíta návštevníkov na nezvyčajných prehliadkach histórie Stropkova.

  (Zdroj: ŠM BJ)
 
Vstupy sú plánované od 15:30 do 19:30, ale priestory kaštieľa budú prístupné až do 22:00. Krajská galéria v Prešove privíta záujemcov o výtvarné umenie komentovanými prehliadkami troch výstav. Pripravené sú aj workshopy, ktorých súčasťou je aj návšteva v reštaurátorskom ateliéri. Návštevníkov zaujme aj divadelné predstavenie O hlúpom Janovi a premietanie filmov.

Slovenské národná múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku predstaví počas Noci múzeí a galérií bohatú kolekciu vyšívaných a tlačených násteniek súvisiacich s tradičným ľudovým, ale aj mestským interiérom 20. storočia, vrátane ukážky dobovej kuchyne.

Pripravené je aj vystúpenie ženskej speváckej skupiny Svidníčanka a ´divadelné uzdravenie´ v podaní herečiek Jaroslavy Sisákovej z Divadla Alexandra Duchnoviča a Valérie Fürješovej z Divadla Jonáša Záborského v spolupráci s Ligou za duševné zdravie. Súčasťou je aj premietanie dokumentu Ukrajinské mamy, prednáška o tkáčstve a tvorivé dielne tradičnej výšivky a gastronómie. Vstup na program je voľný.
 
(Zdroj: ŠM BJ) 

Ako informovala manažérka Galérie Andreja Smoláka Ľubica Hančáková, hlavným motívom celovečerného podujatia v Snine je téma mieru, ktorú už niekoľko dní podporuje na námestí nainštalovaná výstava Post Bellum – príbehy po 2. svetovej vojne. Sobotňajší program bude prebiehať v priestoroch Galérie Andreja Smoláka a Domu kultúry a kaštieľa.

V čase od 18:00 do 24:00 budú vystavené obrazy troch mladých umelcov. „Vystavujú Slovenka, Ukrajinka a Poliak. V obývačke Domu kultúry bude výstava prác žiakov súkromnej a mestskej základnej umeleckej školy a deti odídencov z Ukrajiny na tému Mier očami detí. Farba oblečenia je biela,“ informovala manažérka galérie. Súčasťou bude možnosť točiť z keramickej hliny na hrnčiarskom kruhu a macramé workshop – ručné viazanie priadze.
(16:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár