VIDEO | Spomienkový koncert na 1. svetovú vojnu v Nižnej Polianke

1680x
10. Máj 2023
Nižná Polianka bola počas vojny zničená
Pozrite si našu videoreportáž 
 
V Nižnej Polianke sa uskutočnil spomienkový koncert pri príležitosti 108. výročia veľkonočnej bitky v Karpatoch. Návštevníci si vypočuli prednášky historikov o prvej svetovej vojne na severovýchode Slovenska, zazrieť historické výstroje a výzbroje vojakov či ochutnať jedlo z dobovej vojenskej kuchyne. Nechýbalo historické lietadlo, koč, alebo autá z daného obdobia.
 
Vyvrcholením bol spomienkový koncert, na ktorom si prítomní diváci vypočuli viaceré hudobné žánre práve z čias prvej svetovej vojny.
 
V rokoch 1914 - 1915 po ťažkých bojoch medzi ruskými a rakúsko-uhorskými vojskami bola obec do základu vypálená a zničená.
 
Na podujatí sa predstavili viaceré hudobné zoskupenia (foto: FB/Klub vojenskej histórie Beskydy) 
 
Počas prvej svetovej vojny na severovýchode Slovenska zahynulo viac ako 50 tisíc vojakov. V okolí Nižnej Polianky za niekoľko dní zomreli stovky vojakov.
 
Návštevníkov zaujali aj historické autá – čierny Ford T z roku 1918 a krémový Citroen B2 torpédo z roku 1924.
 
 
Celé podujatie bolo zorganizované v rámci projektu „Zachrániť pred zabudnutím – posilňovanie cezhraničného dedičstva revitalizáciou cintorínov z I. svetovej vojny poľsko-slovenského pohraničia,“ a svojou návštevou akciu podporila aj starostka mesta Sekowa.
 
Viac sa už dozviete v našej videoreportáži.
(14:12, red) 
Diskusia
Pridať komentár