Opitý vodič z Gregoroviec pri Prešove nafúkal smrteľnú hladinu 3,6 promile

1555x
09. Máj 2023
Koncentrácia alkoholu v krvi vodiča bola na hranici smrteľnej dávky
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj) 
 
Z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky polícia obvinila 29-ročného muža z Gregoroviec v okrese Prešov. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.
 
Ako povedala policajná hovorkyňa, dychovej skúške sa opitý vodič podrobil v nedeľu 7. mája krátko pred polnocou.

„Viedol osobné motorové vozidlo po rodnej obci, no jeho techniku jazdy si nemohli nevšimnúť službukonajúci policajti. Vodiča zastavili a podrobili kontrole, výsledok dychovej skúšky dosiahol hodnotu 3,6 promile," uviedla Ligdayová.

 
Lustráciou bolo podľa jej slov zistené, že Gregorovčan nie je držiteľom vodičského oprávnenia. Muž skončil v cele policajného zaistenia a bol obvinený zo spomenutého trestného činu.
 
Smrteľná dávka etanolu sa u dospelého človeku pohybuje medzi 250 až 750 gramov, čo predstavuje 600 až 1800 mililitrov 40 % alkoholu, ktorý človek vypije v priebehu menej ako pol hodiny. Takéto množstvo látky v tele zodpovedá 3,5 až 5 promile alkoholu v krvi.
 
Citlivejší, chorí alebo zoslabnutí ľudia môžu zomrieť aj pri oveľa menšom množstve a naopak odolnejší jedinci zasa môžu vydržať aj viac. Najmä, ak pijú pravidelne veľké dávky alkoholu. Vždy však záleží na aktuálnom fyzickom stave človeka. 
(10:50, red.) 
Diskusia
Pridať komentár