V Historickej radnici v nedeľu udelili Ceny mesta a primátora Košíc

1381x
09. Máj 2023

Vyvrcholením tohtoročných osláv Dňa mesta Košice bolo aj odovzdávanie ocenení pre osobnosti a kolektívy

(Zdroj: FB mesto Košice) 
 
Spolu 21 jednotlivcov a poltucet kolektívov z oblasti vedy, výskumu, zdravotníctva, umenia, charity, školstva, kultúry, športu a techniky si v nedeľu popoludní počas slávnostného ceremoniálu v Historickej radnici na Hlavnej ulici prevzalo z rúk košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) Ceny mesta Košice a Ceny, resp. Plaketu primátora mesta.

O laureátoch Cien mesta za rok 2022 rozhodlo mestské zastupiteľstvo na odporúčanie komisie. Návrhy na toto ocenenie mohla verejnosť predkladať do 10. januára, komisia z nich vybrala osem jednotlivcov a tri kolektívy. Košický primátor Jaroslav Polaček za seba a všetkých Košičanov poďakoval všetkým laureátom za ich snahu, výsledky, odborné, umelecké a ľudské kvality, ktoré sa rozhodli spojiť s mestom Košice.

Vyzdvihol historický význam dňa - 654. výročie prvej erbovej listiny udelenej mestu kráľom Ľudovítom Veľkým, ako aj 793. výročie prvej písomnej zmienky.
 
(Zdroj: FB mesto Košice)  

„Ocenení síce pochádzajú z rozličných sfér, no zároveň majú mnoho spoločného. Budujú pozitívny obraz nášho mesta a vzorne ho reprezentujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Sú obohatením života Košíc, majú podiel na rozvoji mesta i jeho komunity, uchovávajú a šíria naše kultúrne dedičstvo, tvoria morálne hodnoty pre ďalšie generácie. Sú to jednotlivci a kolektívy ľudí, ktorí zanechávajú významnú stopu v histórii mesta, no zároveň ho posúvajú vpred," uviedol Polaček.

Cenu Mesta Košice v kategórii jednotlivci získali Tetiana Iegorova, Peter Jarčuška, Tibor Palko, Robert Roland, György Szaszák, Richard Šofranko, Peter Zubko a Jozef Živčák. V kategórii kolektívy ocenenie získali Občianske združenie Lions Clubu Košice, Košice IT Valley, z.p.o. a Zbor a orchester sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach.

Cenu primátora mesta Košice si prevzali v kategórii jednotlivci Peter Dluhoš, Igor Dohovič, Vladislav Klein, Peter Liba, Edita Marenčinová, Stanislav Ňarjaš, Ján Plačko, Tomáš Slovinský, Tatiane Snitková a Anna Škapincová. V kategórii kolektívy D.S. STUDIO Košice, Nohejbalový oddiel ŠŠK KAC Jednota Košice a Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

(Zdroj: FB mesto Košice)  

Plaketu primátora mesta Košice získali Eva Mathéová, Mária Neveziová a Magdaléna Zadorová. V nedeľu sa zároveň skončil 10-dňový program osláv Dňa mesta Košice. Predpoludním sa v Dóme svätej Alžbety uskutočnila slávnostná svätá omša s prosbami a modlitbami za mesto Košice, ktorú celebroval farár a dekan farnosti Dómu sv. Alžbety Allan Tomáš.

Návštevníci centra mesta mohli vzhliadnuť aj pochod rytierov či prehliadku automobilových veteránov. Záver patril hudobnému a tanečnému galaprogramu, na ktorom vystúpili sólisti Opery Štátneho divadla Košice, sláčikový orchester Musica Iuvenalis, tanečná škola Outbreak, tanečná skupina Whos‘ that kidz Košice a ďalší hostia.
(9:50, red.) 

Diskusia
Pridať komentár