Prešov chce vyriešiť žobranie detí v uliciach mesta

1269x
09. Máj 2023
Mesto spustilo preventívnu kampaň zameranú na žobranie detí
Ilustračná fotografia.(Zdroj: SKCH) 

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová, kampaň "Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať" vznikla v rámci spolupráce zastrešenej koordinátorkou ochrany detí pred násilím, ktorá pôsobí v Prešove. Ide o projekt Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny.

Ako skonštatovala Rácová, žobrajúci občania a zvlášť deti sa v posledných rokoch stali súčasťou života v meste Prešov, a to najmä počas letných mesiacov. „Napriek tomu, že mesto v minulosti prijalo viacero opatrení na všetkých úrovniach výkonu samosprávy, od monitorovacej činnosti v teréne, poskytovania sociálnych služieb cez charitné poukazy, je tento problém, bohužiaľ, neustále prítomný. Mesto Prešov preto v tomto období spúšťa preventívnu kampaň vytvorenú zástupcami organizácií, ktoré sa spolupodieľajú na pomoci formou poskytovania sociálnych služieb, prevenciou a intervenciou,“ vysvetlila hovorkyňa.

 Ilustračná fotografia.(Zdroj: SKCH)

Cieľom kampane je podľa nej informovať širokú verejnosť o tom, že finančným príspevkom žobrajúcim občanom nepomáhajú. Práve naopak, vytvárajú priestor pre živenie tohto fenoménu a nechtiac ich takto lákajú do mesta vo vidine jednoduchého zárobku. „Preto je potrebné veľmi citlivo zvážiť a komunikovať možnosti pomoci, nielen smerom k verejnosti, ale aj k ľuďom, ktorí takouto formou o pomoc žiadajú,“ uviedla Rácová.

Preventívna kampaň je orientovaná zvlášť na žobranie detí. „Dôvodom zvýšeného záujmu je ochrana detí, predovšetkým ich práv, ako to dokumentuje Dohovor o právach dieťaťa. Nejde tu len o zabezpečenie najvyššieho záujmu dieťaťa, ktorý by sa dal obmedziť na jeho fyzický, duševný a emocionálny rozvoj, ale aj o ochranu takej hodnoty, akú predstavuje detstvo samo o sebe. Toto ustanovenie predpokladá, že dieťaťu majú tieto podmienky zabezpečiť jeho zákonní zástupcovia, a ak oni nie sú toho schopní alebo to nemôžu urobiť, vtedy zodpovednosť preberajú iné organizácie, ktoré sú na tieto účely zriaďované,“ podotkla Rácová.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SKCH) 

Ako ďalej dodala, s takýmto prístupom k právam dieťaťa sa nezlučuje zanedbávanie školskej dochádzky a ani to, že dieťa si musí zabezpečovať prostriedky obživy alebo iné potreby viažuce sa k detstvu takým spôsobom, ako je žobranie. „Koordinácia ochrany detí pred násilím je zastrešená národným projektom Podpora ochrany detí pred násilím, ktorý je implementovaný Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny,“ uviedla s tým, že projekt je zameraný na zefektívnenie systému ochrany detí pred násilím prostredníctvom podpory systémovej koordinácie subjektov participujúcich na úlohách súvisiacich s ochranou detí.

Deje sa tak prostredníctvom 52 koordinátorov ochrany detí pred násilím, ktorí pracujú vo všetkých regiónoch Slovenska. “Aktivity projektu sú zamerané na tvorbu a realizáciu inovatívnych systémových opatrení, ktoré zabezpečia zlepšenie prístupu ku kvalitným službám pomoci pre deti ohrozené násilím a realizujú sa v rámci celého územia Slovenska,“ dodala Rácová.

(9:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár