VIDEO | Sociálno-výchovný pracovník na Spojenej škole na Štefánikovej ulici

1663x
08. Máj 2023
Spojená škola na Štefánikovej ulici v Bardejove ponúka študijný odbor s maturitou Sociálno-výchovný pracovník
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Žiak má možnosť počas štyroch rokov duálneho vzdelávania naučiť sa úspešne pracovať s prijímateľmi sociálnych služieb či stať sa sprievodcom pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v krízových životných situáciách.
 
Po skončení strednej školy môže pokračovať v štúdiu na vysokej škole, alebo pracovať v štátnych či súkromných podnikoch, v detských domovoch, v krízových centrách, v domovoch pre seniorov, v domovoch sociálnych služieb či v centrách voľného času, v mládežníckych centrách alebo ako terénny sociálny pracovník.
 
„Hlavnou výhodou je to, že žiaci po skončení tohto štúdia majú už aj praktickú skúsenosti a zručnosti, vedia presne, čo ich v budúcnosti čaká a sú pripravení na prax a na prácu,“ uviedla učiteľka Katarína Tomášová.
 
 
Žiaci vykonávajú odbornú prax priamo vo firmách, aj preto po skončení strednej školy majú možnosť sa u zamestnávateľa priamo zamestnať.
 
V Bardejove zamestnávateľom v duálnom vzdelávaní v tomto odbore je Sociálny dom Antic na sídlisku Družba.
 
„Vykonávajú od voľnočasových aktivít, cez sociálne aktivity s nami so sociálnymi pracovníčkami cez sociálnu rehabilitáciu rôzne činnosti – kognitívne, aktivizačné. Či už len komunikácia s klientom, doprovod klienta na izbu, pomoc pri rôznych aktivizačných činnostiach, rehabilitácia v minitelocvični a rôzne ďalšie aktivizačné cvičenia, ktoré ponúkame,“ prezradila Valéria Hvaťová, vedúca sociálneho úseku v Anticu.
 
Štúdium končí maturitnou skúškou. Študenti sú zároveň počas praxe odmeňovaní aj finančne, čo je jeden z ďalších benefitov štúdia na tejto škole.
 
„Čo sa týka tohto štúdia také motivujúce môže byť aj to, že sú žiaci finančne odmeňovaní. Závisí to od ročníka, v ktorom študujú, čím vyšší ročník, tým vyššia finančná odmena,“ doplnila Tomášová.
 
Ak sú študenti šikovní, vedia sa po skončení štúdia na strednej škole zamestnať priamo u zamestnávateľa, ktorý s nimi uzatvorí pracovnú zmluvu a už pri podpise obe strany vedia, do čoho idú. Viac sa už dozviete v našej videoreportáži.
(14:18, red) 
Diskusia
Pridať komentár