V Prešove obnovia kino Scala za 160-tisíc eur

1384x
05. Máj 2023
Mesto Prešov sa pustilo do modernizácie objektu Kina Scala 
(Zdroj: FB Mesto Prešov) 
 
Mesto podpísalo zmluvu na projektovú dokumentáciu modernizácie Kina Scala za viac ako 160-tisíc eur.

Prvým krokom je vypracovanie projektovej dokumentácie, ktorú pre mesto zabezpečí ateliér STOA architekti, s.r.o., Prešov. Spoločnosť uspela vo verejnom obstarávaní zákazky, predmetom ktorej je zhotovenie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia v stupni rozpracovanosti realizačného projektu, vrátane projektu interiéru.

Realizácia projektovej dokumentácie je financovaná z vlastných zdrojov mesta vo výške 133 500 eur bez DPH (160 200 eur s DPH). Podľa primátora mesta Prešov Františka Oľhu je obnova kina Scala jeden z najdôležitejších projektov, ktoré v tomto období bude v oblasti kultúry mesto realizovať.
 
(Zdroj: FB Mesto Prešov)  

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová, hlavným cieľom mesta je rekonštrukcia objektu Kina Scala. „Prvým krokom je získanie kvalitnej projektovej dokumentácie pre možnosť uchádzania sa o externé finančné prostriedky na rekonštrukciu objektu, a to prioritne z plánu obnovy v rámci Výzvy na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, Programu Slovensko a iných dotačných schém,“ konkretizovala Rácová.

Na základe zmluvy ateliér STOA architekti zabezpečí do 10 mesiacov od podpisu zmluvy projekt pre územné rozhodnutie, projekt pre stavebné povolenie a projekt interiéru so všetkými povoľovacími procesmi. Následne sa vyhlási verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby.
 
(Zdroj: FB Mesto Prešov)  

Projektová dokumentácia má priniesť architektonicko - urbanistické riešenie prestavby a dostavby objektu za účelom vytvorenia multižánrového priestoru na premietanie filmov, divadelné predstavenia, hudobné koncerty, vystúpenia tanečných súborov, galerijná činnosť a workshopy.

Takisto doplnenie priestoru javiska o divadelnú techniku, nové audio a svetelné riešenie a tiež technické zhodnotenie objektu, ktorý sa má kompletne zrekonštruovať a debarierizovať. V západnej časti objektu je navrhnutá prístavba bloku šatní s hygienickým zázemím pre účinkujúcich, ktoré v objekte v súčasnosti absentujú.
 
(Zdroj: FB Mesto Prešov)  
 
V tejto časti sú aj administratívne priestory a technické zázemie budovy. V severnej časti pôvodnej budovy sa odstránia nevhodné stavebné úpravy zo 70-tych rokov minulého storočia, prístavba časti skladu, šatne vrátane schodiska a hygieny a priestory za javiskom.
 
Po odstránení tejto časti stavby sa doplní prvé nadzemné podlažie v šírke pôvodného objektu a vytvorí sa priestor malej galérie. Obnovený bude aj hlavný vstup do objektu z Masarykovej ulice. Letné kino ostane zachované.

Ako podotkla Rácová, všetky navrhované úpravy budú riešené s rešpektom k pôvodnej historickej budove z 30-tych rokov 19. storočia, ktorú navrhol významný architekt Ľudovít Oelschläger pôsobiaci najmä na východe Slovenska.

(15:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár