V Šarišskom múzeu vystavuje Lenka Rodaničová

1928x
05. Máj 2023
Maliarka Lenka Rodaničová: Portréty som maľovala od detstva, zátišia majú pre mňa metaforickú hodnotu
(Zdroj: ŠM/Lenka Rodaničová) 
 
Rodáčka z obce Lukov pri Bardejove, Lenka Rodaničová otvorila koncom apríla v Bardejovskom Šarišskom múzeu na Radničnom námestí svoju druhú autorskú výstavu s názvom Realistické olejomaľby II. - Portréty a zátišia.
 
Lenka Rodaničová (1977) sa maľovaniu profesionálne venuje od roku 2018. Začínala na Základnej umeleckej škole v Bardejove, kurzy kreslenia absolvovala na pražskej Akadémii výtvarných umení, kde sa zoznámila s klasickými maliarskymi technikami a realistickými olejomaľbami. Potom už svoj individuálny maliarsky štýl začala rozvíjať naplno.  Dnes sa maľovaniu venuje profesionálne pod vedením známeho nemeckého maliara Manfreda Scharpfa.
 
 (Zdroj: ŠM/Lenka Rodaničová)
 
Špecialitou Lenky Rodaničovej sú poetické zátišia a výrazné, realistické portréty, pri tvorbe ktorých sa inšpiruje prácou starých majstrov. Zároveň sa snaží o ich prepojenie so súčasnými trendmi. Jej obrazy boli okrem samostatných výstav v Brandýse nad Labem (2018), Dubnici nad Váhom (2020), Bardejove (2020) a Leviciach (2021), aj súčasťou skupinových výstav v londýnskej Mall Galleries (2019) a v holandskom Rijksmuseum (2019).
 
(Zdroj: ŠM/Lenka Rodaničová)  
 
„Vo svojej tvorbe sa snažím o posun tradičnej maľby starých majstrov do súčasnosti. Portrétna maľba mi bola blízka od detstva. Ale súčasťou mojej práce je aj práca s kresbou a zátišiami. Objekty, ktoré maľujem majú pre mňa aj metaforický význam. Napríklad orech je pre mňa symbolom múdrosti, cibuľa symbolom poznania, citrón je zasa pre mňa symbolom pohybu,“ povedala na výstave Lenka Rodaničová.
 
(Zdroj: ŠM/Lenka Rodaničová)  
 
Výstava potrvá do 20. júna a autorka okrem štandartnej výstavy ponúka aj komentované prehliadky pre školy a verejnosť. Najbližšia takáto prehliadka sa bude konať v stredu 24. mája o 17:00. Návštevníci sa môžu dozvedieť niečo viac o tom, ako a prečo autorka tvorí, aké témy si vyberá a akú používa techniku.
(10:40, red.)   
Diskusia
Pridať komentár