Na košickom sídlisku KVP oživujú zelené plochy s cieľom zvýšiť komfort bývania

1722x
04. Máj 2023
Na košickom sídlisku KVP vzniká nové krajinársko-architektonické oživenie -  intervencia
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: spolka.cc) 
 
Mestská časť Košice – Sídlisko KVP chce zvýšiť komfort bývania na svojom sídlisku. Za účelom adaptácie na klimatickú krízu, zlepšenia kvality verejných priestranstiev a zlepšenia občianskeho života, oživuje prvú zelenú plochu.
 
„Zmysel tohto oživenia, takzvanej intervencie – vidíme v možnosti vizualizovať lepšiu budúcnosť a naštartovať predstavivosť miestnych ľudí. Záleží nám na uvažovaní o novej budúcnosti sídliska. Budúcnosti, ktorá je udržateľná, krásna a inkluzívna. Chceme sa posunúť od zaužívaných koľají – kedy sa sústreďujeme len na nápravy aktuálnych problémov – a miesto toho uchopiť riešenia celistvo,“ dodáva Mravčáková z občianskeho združenia Spolka, ktoré intervenciu v spolupráci s mestskou časťou pripravilo.
 
Združenie architektiek a sociologičiek Spolka spoločne s ďalšími odborníkmi pracuje s existujúcim materiálom namiesto vytvárania nových prvkov. Recykláciou betónových prvkov starého žľabu, ich očistením a povrchovou úpravou vznikol nový modulárny systém. Je možné využiť ho na mnoho spôsobov – na sedenie, ležanie, sadenie rastlín a iné aktivity. V spolupráci s poľskou krajinnou architektkou Nataliou Budnik tiež vysádzajú trvalkové záhony a pracujú s reguláciou dažďovej vody.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: spolka.cc)
 
„Vsakovací prieľah“ na mieste bývalého žľabu vysadený trvalkovým porastom je zároveň estetickým krajinným prvkom, ktorý poskytne priestor aj tým druhom rastlín a hmyzu, ktoré dnes už v mestskej krajine nie sú schopné prežiť. V lete sa táto plocha bude zároveň menej prehrievať. Realizácia intervencie pomáha otestovať a overovať rôzne krajinárske či dizajnové riešenia, ktoré sa potom môžu aplikovať na sídlisku KVP alebo aj iných podobných lokalitách v budúcnosti.
 
Starosta Mestskej časti Košice – Sídlisko KVP Ladislav Lörinc: „Veľmi sa teším tejto spolupráci, ktorú sme nadviazali. Aj keď ide o beh na dlhé trate, už prvotná intervencia prinesie výsledky, ktoré mimoriadne pomôžu našej prírode. Kľúčový prínos vidím v ekologickej a estetickej rovine. Reálnymi krokmi dosiahneme to, aby bolo Sídlisko KVP odolnejšie voči klimatických zmenám, najmä voči prehrievaniu."
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: spolka.cc)  
 
„Rovnako zvýšime zachytávanie dažďovej vody a dosiahneme rozmanitosť rastlín a živočíchov, pretože diverzita je dôležitá aj pre sídliskové oblasti. Z estetického hľadiska výrazne prispejeme k skrášleniu verejného priestoru, ktorému zároveň vdýchneme život. Z doposiaľ nevyužitého priestoru vytvoríme funkčné a pekné miesto pre trávenie voľného času našich obyvateľov. Ide o veľký posun vpred od rozprávania k reálnym zásahom v mestskej krajine KVP,“ dodáva starosta.
 
Intervencia bude dokončená tento mesiac a nachádza sa v priestore v blízkosti detských ihrísk v širšom okruhu ZŠ, ul. Čordákova. Jej výsledky však bude môcť verejnosť zažiť až časom, po rozkvite vysadených rastlín aj rastom aktivít povzbudených jej existenciou v oblasti.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: spolka.cc)  
 
Intervencia je súčasťou väčšieho dlhodobého projektu sídliska. Cieľom projektu je komplexné, prepojené a strategické uvažovanie o revitalizácii verejných priestorov s ohľadom na zmeny klímy. Komplexné revitalizácie s ohľadom na klimatické zmeny sa zameriavajú na zlepšenie kvality verejných priestranstiev, rozšírenie ponuky voľnočasových aktivít a zlepšenie občianskeho života. Na projekte spolupracuje mestská časť Košice Sídlisko KVP s občianskym združením Spolka a ďalšími odborníkmi a odborníčkami na krajinnú architektúru, urbanizmus či mobilitu.
 
„Projekt sme nazvali Mestská krajina KVP, pretože ako najvyššiu prioritu považujeme posilnenie existujúcej zelene prírode blízkym spôsobom, posilnenie prepojenosti ekosystému a následné naviazanie komunitných a občianskych aktivít.“ vysvetľuje sociologička Lýdia Grešáková zo Spolky.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: spolka.cc)  
 
Projekt začal na jeseň 2022 analýzou dostupných podkladov a stratégií. Vtedy prebehli aj úvodné rozhovory a terénne mapovania, analýza dobrej praxe a prípravná štúdia. Výhľadovo a pri zabezpečení financovania bude projekt pokračovať.
 
V roku 2023 je po realizácií intervencie naplánovaných niekoľko sociologických a urbanistických výskumov. V rokoch 2024 a 2025 širšie zapojenie miestnych ľudí v ústrety komplexnému, prepojenému a strategickému uvažovaniu o revitalizácii verejných priestorov na sídlisku s ohľadom na zmeny klímy.
(13:30, red./Spolka o.z.) 
Diskusia
Pridať komentár