Bardejov si pripomína Svetový deň kultúrneho dedičstva

1563x
18. Apríl 2023
Bardejovské historické jadro spolu s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium, zapísali do UNESCO pred 23 rokmi
 
(Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
V utorok 18. apríla si pripomíname Svetový deň kultúrneho dedičstva, známy tiež ako Medzinárodný deň pamiatok a sídiel.
 
Vznikol na podnet Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (International Council of Monuments and Sites - ICOMOS).Oficiálne ho vyhlásilo UNESCO už v roku 1983. Ide o svetovú organizáciu, ktorá bola založená 16.novembra 1945.
 
(Zdroj: Mesto Bardejov)  
 
Jednou z činností organizácie je aj vytváranie Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva národov z celého sveta. Kultúrne dedičstvo možno definovať ako súbor hmotných a nehmotných vecí, tvorivej činnosti človeka a vývoja ľudskej spoločnosti od najstarších čias až po súčasnosť, ktoré majú na zreteli historickú a kultúrno-spoločenskú hodnotu.
 
Svetový deň kultúrneho dedičstva je určený predovšetkým na zvýšenie povedomia o význame ochrany pamiatok a historických sídiel. Bardejov je v snažení o záchranu kultúrneho dedičstva slovenským a možno aj európskym unikátom.
 
(Zdroj: JK/Mesto Bardejov)  
 
Je držiteľom Zlatej medaily ICOMOS-u za záchranu historických pamiatok z roku 1986 a od roku 2000 sú jeho historické centrum a židovské suburbium ako jedny z mála lokalít na Slovensku zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
 
Na základe 24. zasadnutia Výboru pre svetové dedičstvo pri UNESCO v austrálskom Cairns z 30. novembra 2000 sa historické jadro Bardejova spolu s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium stalo štvrtou lokalitou kultúrneho dedičstva zapísanou do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
 
(Zdroj: JK/Mesto Bardejov) 
 
Ide o historickú časť mesta Bardejov s klenotmi mesta – Bazilikou minor sv. Egídia, mestskou radnicou a meštianskymi domami obkolesujúcimi trhové námestie v renesančnom a barokovom slohu.
 
V blízkosti mestského centra sa nachádza dnes už urbanistická kuriozita východného Slovenska - jediný čiastočne zachovaný súbor bývalých židovských kúpeľov a synagóga, pozostatok suburbiálneho centra z konca 18. storočia, budovaného plánovito a podľa talmudistických predpisov.
 
(Zdroj: Mesto Bardejov)
 
 Územie v rozsahu ochranného pásma mestskej pamiatkovej rezervácie, vrátane areálu židovského suburbia, doplnilo tri slovenské lokality svetového kultúrneho dedičstva. Banskú Štiavnicu a technické pamiatky okolia, Spišský hrad a pamiatky okolia a Vlkolínec.
 
Bardejov je reprezentantom ojedinelých hodnôt dokresľujúcich jedinečnosť a zároveň rôznorodosť slovenského kultúrneho dedičstva v porovnaní s celosvetovými historickými a kultúrnymi hodnotami.
(11:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár