Prešovský samosprávny kraj v minulom roku hospodáril s rekordným rozpočtom

864x
17. Apríl 2023
Prešovský kraj aj v minulom roku hospodáril s rekordným rozpočtom
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK) 

Prešovský samosprávny kraj (PSK) hospodáril v minulom roku opätovne s historicky rekordným rozpočtom.

Výsledok hospodárenia za rok 2022 dopadol so schodkom vo výške 24,8 milióna eur, keď príjmy krajskej samosprávy dosiahli v minulom roku 277,4 milióna eur a výdavky presiahli 302,2 milióna eur. Po usporiadaní výsledku hospodárenia zostatkom finančných operácií však zostatok finančných prostriedkov predstavoval prebytok takmer 20,9 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu PSK za rok 2022, ktorý v pondelok na svojom rokovaní schválili prešovskí krajskí poslanci.

Po vylúčení finančného príspevku z nepoužitej návratnej finančnej výpomoci ministerstva financií a úverových zdrojov vo výške 833-tisíc eur rozdelili poslanci zostatok finančných prostriedkov presahujúci 20 miliónov eur do dvoch fondov. Do rezervného fondu putovalo 18,1 milióna eur, ďalších 1,9 milióna eur išlo na účet fondu nevyčerpaných dotácií.

 „Záverečný účet bol schválený. Výška výdavkov na úrovni 302 miliónov eur je rekord v histórii VÚC. Zároveň audítor konštatoval, že všetky účtovné a rozpočtové náležitosti boli správne zaúčtované. Taktiež predseda výboru pre audit konštatoval, že ďalšie ekonomické ukazovatele sú vo vynikajúcich číslach, čiže kraj je vo vynikajúcej ekonomickej kondícii,“ zhrnul záverečný účet krajskej samosprávy vedúci odboru financií Úradu PSK Peter Makara.
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK)  

Oproti doteraz rekordnému predchádzajúcemu roku 2021 sa rozpočet kraja zvýšil o ďalších zhruba 15 miliónov eur v príjmovej a 35 miliónov vo výdavkovej časti. „Bolo to spôsobené tým, že Slovensku sa hospodársky celkom darilo a dopad COVID-u nebol taký, ako ekonómovia predpokladali. Nebola ešte v platnosti reforma bonusov, takže príjmy boli veľmi dobré a na základe toho aj kraje či obce hospodárili s veľmi dobrými rozpočtami,“ dodal Makara.

Ako konštatuje správa k záverečnému účtu, hospodárenie PSK v roku 2022 poznačila pandémia COVID-19, vojna na Ukrajine a energetická kríza. Aj napriek ťažkému obdobiu však ekonomika Slovenskej republiky rástla. „Aj vďaka priaznivému vývoju ekonomiky štátu a priaznivému výberu daní fyzických osôb, boli príjmy mierne vyššie než prognózy, z ktorých vychádzal rozpočet PSK. Avšak vplyv vojny, pandémie a energetickej krízy bol citeľný, tak v oblasti príjmov ale predovšetkým v oblasti výdavkov,“ píše sa v schválenom materiáli.

 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB PSK)  

Výdavková časť rozpočtu bola viac zaťažená z dôvodu prevencie voči šíreniu vírusu, pomoci utečencom z Ukrajiny a platením vysokých cien plynu a elektriny. „Napriek všetkým spomenutým aspektom PSK pokračoval v podpore rozvoja regiónov a aj vďaka kumulovaným prostriedkom na rezervnom fonde, čerpaniu úveru z Európskej investičnej banky a dobrému hospodáreniu ostatných rokov mohol v roku 2022 hospodáriť s najvyšším rozpočtom v histórii existencie PSK,“ konštatuje materiál.

Podľa Makaru sa problémy podarilo zvládnuť. „Dopady COVID-u sme zvládli excelentne, ekonomické dopady vojny si myslím, že prídu tento rok a chystáme sa na to. Preto bol konzervatívne zložený rozpočet a aj k úpravám sa snažíme pristupovať konzervatívne. Čo sa týka energetickej krízy, štát sa snaží nám pomôcť. My to kvitujeme, ale treba poznamenať, že to nie je v plnej miere v porovnaní s dopadom. Na náš kraj bol asi 16 miliónov eur a štát nám pomôže v rozsahu 6-7 miliónov. Je síce avizovaný ešte ďalší mechanizmus, ale podrobnosti v tejto chvíli ešte neviem,“ doplnil vedúci odboru financií PSK.

(15:55, red.) 
Diskusia
Pridať komentár