Mesto Bardejov si zoberie ďalší úver vo výške 3,5 milióna eur

1917x
17. Apríl 2023
Bardejovskí poslanci schválili investície do 22 environmentálnych projektov za viac ako 3,5 milióna eur
(Zdroj: Mesto Bardejov) 
 
Na programe minulotýždňového rokovania mestského zastupiteľstva v Bardejove bolo aj schvaľovanie úveru od štátneho Environmentálneho fondu vo výške viac ako 3,5 milióna eur na viac ako dvadsať investičných projektov v meste.
 
Hlasovaniu o tom, či si mesto má alebo nemá vziať 3,5-miliónový úver predchádzala dosť búrlivá a konfrontačná diskusia, plná – ako to pomenoval druhý viceprimátor – vzájomných „vytýkačiek“.
 
Oficiálne išlo o bod programu s pracovným názvom: Návrh na schválenie investícií a úveru od Environmentálneho fondu. Jeho súčasťou bolo aj stanovisko hlavného kontrolóra mesta k dodržaniu podmienok na prijatie návratných zdrojov financovania.
 
 
Investície a úver v celkovej sume sa týkajú 22 projektov v rámci mesta, ktoré sa týkajú zníženia energetických nákladov na prevádzku viacerých základných, materských škôl, budovy mestskej polície a športovej haly, rozširovania parkovacích plôch či adaptácie na zmenu klímy na sídliskách Vinbarg a Družba. 
 
Ide aj o projekty realizácie vodozádržných opatrení v intraviláne mesta, vybudovanie zberného dvora v meste, vybudovanie technickej infraštruktúry pre marginalizované rómske komunity v mestskej časti Poštárka a na Mičkovej ulici, regeneráciu vnútroblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Družba, modernizáciu a technické zhodnotenia zimného štadióna a rekonštrukciu verejného priestranstva pri obchodnom centre AB.
 
(Zdroj: Mesto Bardejov)  
 
Martin Šmilňák: Dobabrané športoviská 
 
Osemnásť projektov bude podporených z eurofondov, jeden by mal byť podporený z fondu na podporu športu a tri projekty budú financované z vlastných prostriedkov mesta. Celková suma všetkých projektov predstavuje presne 3 549 276,98 eur. Tie majú byť financované formou úveru zo štátneho Environmentálneho fondu (EF), spravovaného Ministerstvom životného prostredia, ktorý poskytuje podporu pre obce, mestá a vyššie územné celky. Úroková sadzba úveru je 0,1 %, splatnosť úveru je od 3 do 20 rokov.
  
Poslanec Martin Šmilňák v rozprave pripomenul, že mesto Bardejov má aktuálne dlh viac ako 11 miliónov eur a jeho celková ročná dlhová splátka je až 1,8 milióna eur.
 
„Ideme si zobrať úver na 20 rokov a ročná splátka mesta sa tým zvýši o ďalších 200-tisíc eur. Bez toho, aby sme sa ako poslanci poradili a predtým všetko poriadne prediskutovali. Ja osobne mám s týmto úverom problém, aj preto že nechcem zadlžovať budúce generácie."
 
„Máme futbalový štadión s vyhrievaným trávnikom, ktorý nefunguje. Máme športovú halu, kde sa nemôžu hrať medzinárodné volejbalové zápasy, pretože nám chýba 40 centimetrov. Máme plaváreň, kde chýba 10 centimetrov na to, aby sa tam dali robiť súťaže. A máme zimný štadión, ktorý je veľmi nízky a teraz tam ideme robiť projekt na chladiarenské zariadenie. No na tomto štadióne nebudeme nikdy môcť hrať ligový zápas. Napriek tomu doňho ideme naliať viac ako dva milióny eur. Mám veľké pochybnosti o tom, či to budú dobre investované peniaze," dodal Martin Šmilňák.   
 
(Zdroj: Mesto Bardejov)  
 
Boris Hanuščak: Kravy som s vami nepásol 
 
Na kritiku poslancov z opozičného klubu reagoval primátor Borisa Hanuščaka aj slovami, že nie je potrebné strašiť obyvateľov mesta, používať zjavné klamstvá a demagógiu, pretože celkové dlhové zaťaženie mesta je iba 31 percent a do povolených 60 percent je to ešte dosť ďaleko. Po slovnej prestrelke s poslancom Marekom Šimcom mu dokonca pohrozil odobratím slova v rozprave.       
 
„Úver 3,5 milióna eur riešime deň pred termínom podania jeho žiadosti. Aby sme mali nôž na krku a ak ho poslanci neschvália, povie sa, že idú proti mestu. A ideme to znova riešiť bez diskusie. Bolo by na mieste položiť si otázku, či by nebolo potrebné zimný štadión prekopať od základu a nevybudovať štadión, ktorý by spĺňal ligové a kvalitatívne parametre. Aby sme nedávali novú technológiu do starého štadióna," povedal v rozprave poslanec Marek Šimco.
 
Poslanci si pred hlasovaním o ukončení rozpravy vyžiadali päťminútovú prestávku. Nakoniec investíciu a úver do viac ako dvoch desiatok projektov v maratóne 44 hlasovaní o každom jednotlivom projekte zvlášt schválili. 
(15:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár