Svidník vyzýva občanov, aby sa zapojili do participatívneho rozpočtu. Mesto rozdelí 5-tisíc eur

1235x
17. Apríl 2023
Na participatívny rozpočet na rok 2023 vyčlenilo mesto Svidník sumu 5-tisíc eur
Svidník realizoval participatívny rozpočet už v rokoch 2019 a 2022. (Zdroj: svidnik.sk)  
 
Nový ročník participatívneho rozpočtu vo Svidníku začne už čoskoro. Občania sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do 19. mája.
 
„Myšlienka realizácie participatívneho rozpočtu spočíva v ideii – „sami sebe“. Ak máte nápad, ktorý vie nejakým spôsobom zlepšiť život v našom meste a viete ako ho zrealizovať, ostáva ho len dobre sformulovať, celý projekt prihlásiť najneskôr do 19. mája 2023,“ informuje na webovej stránke Mesto Svidník.
 
„Verejné hlasovanie bude prebiehať iba v prípade, že konečná žiadaná suma všetkých žiadateľov bude vyššia ako vydelená suma participatívneho rozpočtu. V tomto prípade ostáva ešte vymyslieť zaujímavú formu propagácie, ktorou presvedčíte čo najviac spoluobčanov, aby dali svoj hlas práve vášmu projektu,“ uvádza mesto.
 
(Zdroj: svidnik.sk) 
 
Mesto Svidník potom prispeje na realizáciu takýchto projektov. Komisia, ktorá bude posudzovať projekty, bude prihliadať aj na vlastné zapojenie občanov mesta. Ako sa do práce na konečnom výsledku zapoja napríklad formou vlastnej práce, dobrovoľníckej činnosti, pomoci, alebo inej formy podpory.
 
Aj toto je podľa mesta jedna z myšlienok celej akcie, mesto napríklad prispeje na nákup napríklad kvetov, ale fyzicky si ich vysadia samotní občania.
 
 
(Zdroj: svidnik.sk)  
 
Participatívny rozpočet mesta Svidník je nástroj, ktorý umožňuje obyvateľom mesta Svidník, s trvalým pobytom na území mesta Svidník, starším ako 15 rokov, navrhnúť ako prideliť časť výdavkov z rozpočtu mesta na realizovanie nápadov obyvateľov. Pre účel participatívneho rozpočtu na rok 2023 mesto Svidník vydelilo sumu 5-tisíc eur.
 
Z participatívneho rozpočtu budú hradené projekty v oblasti skrášľovania a zlepšovania prostredia pre život občanov mesta Svidník - takzvaná revitalizácia prostredia, revitalizácia vnútrobloku do výšky tisíc eur. Z participatívneho rozpočtu môžu byť hradené aj jednodňové podujatia pre čo najširší okruh ľudí do výšky 300 eur „Projekty sa môžu financovať aj z iných zdrojov, pričom nemôže dochádzať k duplicite financovania jednotlivých položiek,“ dodáva mesto.
(11:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár