V Bardejove začala povinná celoplošná deratizácia

1570x
17. Apríl 2023
Úrad verejného zdravotníctva vyzýva k preventívnej jarnej likvidácii potkanov a myší
 
Ilustračná fotografia. (Zdroj: Archív) 
 
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bardejove nariadil opatrením zabezpečiť celoplošnú jarnú reguláciu živočíšnych škodcov - deratizáciu, na území mesta Bardejov v termíne od 17. apríla do 31. mája 2023 pre Mesto Bardejov.
 
Samospráva mesta, fyzické osoby – občania, fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby na území mesta Bardejov majú podľa § 12 ods. 2 písm. e) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení, povinnosť zabezpečiť plnenie tohto opatrenia a výzvy RÚVZ.
 
 
„V okolí ľudských sídel a v v ľudských sídlach žijúce, takzvané synantropné myšovité hlodavce, sú škodce, ktoré disponujú vysokou reprodukčnou schopnosťou, pričom za vhodných podmienok dochádza k ich premnoženiu. A to jednak v stavbách a infraštruktúre sídel a jednak v priľahlých vonkajších objektoch a priestoroch," informuje k deratizácii regionálna hygienička Ivana Klobušovská.
 
„V prípade ich premnoženia sa môžu stať prameňom alebo faktorom prenosu viacerých infekčných ochorení ľudí a zvierat a ohrozovať verejné zdravie. Jediným efektívnym spôsobom ich regulácie je pravidelná celoplošná deratizácia, vykonávaná najmenej dvakrát ročne biocídnymi prípravkami," dodáva hygienička.
(7:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár