V lesoch žije približne 300 miliónov ľudí

791x
16. Apríl 2023
Apríl – mesiac lesov
 
Lesy sú dedičstvom, ktoré nám zanechala matka príroda. Majú v našej krajine nezastupiteľné miesto, tvoria dokonalé prírodné spoločenstvo a pre život ľudí, zvierat a iných organizmov sú nesmierne dôležité.
 
Už od roku 1952 je apríl mesiacom, kedy si význam lesov každoročne pripomíname. Všetko, čo v lese existuje a spolunažíva, žije v dokonalej harmónii prírody.
 
Zároveň má v lese všetko svoj zmysel, miesto a vymedzený čas. Nazývame to prirodzený kolobeh života. Zánik jedného organizmu je začiatkom zrodenia druhého.
 
Les je pre nás nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie, poznania a múdrosti.
 
 
Funkcie lesa
 
Pre prírodu a ľudí plnia lesy veľa dôležitých funkcií. Medzi nimi sú napríklad:
· ekologická funkcia – lesy majú priaznivé účinky na prírodu, pôdu, vzduch a vodu,
· hydrická funkcia – lesy pôsobia na vodnú bilanciu, v lesných ekosystémoch zadržujú a spomaľujú odtok zrážkových vôd, 
· produkčná funkcia – sústredená predovšetkým na produkciu dreva, avšak, medzi produkčné funkcie je možné zaradiť akúkoľvek lesnú funkciu, ktorú je v trhovom mechanizme možné uplatniť ako tovar,
· zdravotná funkcia – lesy sú známe aj pre svoje blahodarné a liečebné účinky, pomáhajú zotavovať a osviežiť ľudský organizmus,
· ochranná funkcia – jedná sa napríklad o protizosuvnú alebo protilavínovú funkciu lesov, ktorá je nesmierne dôležitá.
 
Lesné hospodárstvo
 
Ľudské zdravie, ako aj duševná pohoda každého z nás závisí okrem iného aj od čistého životného prostredia. Lesy predstavujú jednu z primárnych zložiek podieľajúcich sa na tvorbe čistého životného prostredia, a to z dôvodu, že ponúkajú viacero prínosov pre spoločnosť (lesy napríklad produkujú kyslík, filtrujú vzduch, nájdeme v nich veľké množstvo zdraviu prospešných bylín a mnoho iného).
 
 
Sú teda životným prostredím, ale aj výrobným prostriedkom a rastú tam, kde by iné využitie našej krajiny a pôdy nebolo hospodárne.
 
Rozvíjanie lesného hospodárstva však závisí na celom rade faktorov prírodného aj ekonomického charakteru. Medzi hlavné faktory patrí napríklad vývoj cien dreva na svetových trhoch, narastajúci počet katastrofických situácií (napríklad požiarov) v lesoch, a taktiež aj klimatické zmeny a ich dôsledky na lesné ekosystémy.
 
Cieľom lesného hospodárstva je zachovávanie prírodných a kultúrnych hodnôt a prostredníctvom lesníckych činnosti taktiež aj zvyšovanie zamestnanosti hlavne vo vidieckych regiónoch.
 
Zaujímavosti o lese
 
· naša planéta sa od konca 20. storočia neustále otepľuje. Na príčine je čoraz vyšší rast skleníkových plynov v atmosfére, a to hlavne CO2, ktorý za posledných 800 000 rokov dosiahol najvyššiu úroveň a stále rastie. V Parížskom dohovore z roku 2015 sa 196 krajín sveta zaviazalo, že tento negatívny fakt zmenia. Dosiaľ však nedošlo k tak dôležitej zmene, akú by naša planéta potrebovala,
· lesy pokrývajú približne 30% zemskej plochy, avšak, každý rok z nich ubúda viac, ako 15 miliónov hektárov,
· v dnešnej dobe v lesoch po celom svete žije približne 300 miliónov ľudí, z toho asi 60 miliónov tvoria domorodci,
· jediný dospelý listnatý strom je schopný zásobiť kyslíkom až 10 ľudí po dobu jedného roka,
· les zároveň plní funkciu protihlukovej bariéry, keďže vhodne umiestnené stromy dokážu tlmiť zvuk približne o 10 až 15 decibelov. Pre uši človeka je to zníženie hlasitosti až o 50%,
· síce mimo lesa, ale zaujímavosťou taktiež je, že najstarší strom Slovenska, vyše 860 ročný dub, sa nachádza približne 16 kilometrov od Bardejova v obci s príznačným názvom Dubinné. Najstarším stromom bol už v dobe, keď sa táto dedina ešte len zakladala. Obyvatelia dediny tento strom chránili ako počas prvej a druhej svetovej vojny, tak aj v období elektrifikácie obce, keď bol prekážkou v plánoch inžinierov.
 
Ľudia les radi využívajú na rôzne voľnočasové aktivity. Je však potrebné myslieť na to, že les je prírodné spoločenstvo, ktoré sa vyvíja a rastie po niekoľko ľudských generácií.
 
Našim predkom les poskytoval všetko potrebné na ich prežitie, či už drevo na stavbu príbytku, na kúrenie alebo mnoho rastlín, ktoré v lese zbierame dodnes.
 
Nie je človeka, ktorého by nepotešila prechádzka lesom, ktorý je plný farieb, vôní a je schopný vniesť do ľudskej duše harmóniu, pokoj a novú energiu.
 
Pre všetky tieto dôvody je dôležité preukazovať tomuto úžasnému prírodnému spoločenstvu patričnú úctu, aby sme lesy nasledujúcim generáciám zanechali v čo najlepšom stave.
(16:38, Timea Rojková)
Diskusia
Pridať komentár