Prešovský kraj odštartoval unikátnu obnovu múzea Andyho Warhola

747x
14. Apríl 2023
Prešovský samosprávny kraj štartuje rozsiahlu rekonštrukciu múzea A. Warhola
Slávnostné poklepanie základného kameňa stavby. (Zdroj: PSK)
 
Župa realizuje unikátny projekt, ktorý zatraktívni kraj i Slovensko.
 
Prešovský samosprávny kraj odovzdaním staveniska zhotoviteľovi v piatok 14. apríla oficiálne spustil projekt komplexnej rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach (MMUAW). Do veľkej investičnej akcie za takmer 12,3 milióna eur zapája zdroje z vlastného rozpočtu i dotačné peniaze štátu.
 
Rozsiahla modernizácia má priniesť originálnu stavbu, mnohé multimediálne i interaktívne prvky a zatraktívnenie nielen múzea, ale i regiónu. Zámer na rozsiahlu rekonštrukciu medzilaboreckého múzea vznikol v roku 2019 a získal aj podporu štátu, ktorý na projekt pôvodne vyčlenil účelovo 7,1 milióna eur.
 
Vizualizácia projektu rekonštrukcie múzea. (Zdroj: PSK) 
 
V priebehu obdobia, kedy sa tvorila projektová dokumentácia pre realizáciu stavby, ceny rástli natoľko, že predpokladaná hodnota zákazky radikálne stúpla. Výdavky projektu sa po verejnom obstarávaní spolu s nákladmi na zabezpečenie stavebného i autorského dozoru vyšplhali na 12,3 milióna eur, pričom z prostriedkov ministerstva financií napokon pôjde 5,1 milióna eur. Prešovský samosprávny kraj zafinancuje túto významnú investičnú akciu sumou 7,2 milióna eur.*
 
 
„Celý projekt mal pomerne zložitý vývoj, no podstatné je, že sme s krajskými poslancami našli zhodu - toto múzeum si zaslúži výrazný investičný zásah, nielen čiastkové opravy a bežné rekonštrukcie. Dostali sme síce od štátu menej, ako bolo sľúbené, dokonca sme dúfali v navýšenie prostriedkov, hoci sa tak nestalo, dnes je pre nás všetkých veľký deň," uviedol za Prešovský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom Warholovho múzea, jeho predseda Milan Majerský.
 
Začíname s realizáciou unikátnej stavby, ktorá má nadregionálny, priam národný charakter. Hovoríme tu o jednom z dvoch svetových múzeí, ktoré má obrovský potenciál pre prezentáciu mesta, kraja i Slovenska. Investícia je významná aj z pohľadu rozvoja regiónu, podporu cestovného ruchu či podnikateľského prostredia,“ dodal Majerský.
 
Interiér múzea v súčasnosti. (Zdroj: PSK) 
 
Ako dodal, nový vzhľad múzea by mal korešpondovať s jedinečným významom a odkazom samotného kráľa pop-artu. Rekonštruovať sa bude fasáda, priestory, vybuduje sa prístavba i nadstavba vrátane nových schodísk a výťahov. Prestavba múzea má priniesť interaktívnosť, aplikáciu svetelných, projekčných, zvukových a holografických technologických prvkov vrátane prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy, ako aj na novom námestí pred samotnou budovou.
 
Samotný projekt kraj pripravoval v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach, zhotoviteľom je po verejnom obstarávaní konzorcium Swietelsky-Slovakia a GMT projekt, ktoré má stavbu odovzdať do 18 -ich mesiacov.
 
„Stavba je špecifická technológiami, ktoré sú vo vnútri, aby zabezpečovali chod galérie a adekvátne prostredie pre vzácne diela s ohľadom na bezpečnosť a klimatické požiadavky. Exteriérovým prvkom a osobitnou črtou je oceľová konštrukcia, v ktorej je 250- tisíc ton ocele na umiestnenie multimediálnych nosičov na rôzne predstavenia a expozície. Sme stotožnení s technológiami. Vnímame to ako výzvu, sme ale pripravení zrealizovať to v termíne a bez väčších problémov,“ povedal za dodávateľov stavby konateľ spoločnosti Slavomír Gmitter.
 
Vstupné dvere s odtlačkami rúk hlavných aktérov počas odovzdávania stavby do rekonštrukcie. (Zdroj: PSK) 
 
MMUAW v Medzilaborciach sídlilo doteraz v pôvodnej budove kultúrneho domu, ktorá dlhodobo neplnila funkciu moderného múzea v kontexte reprezentácie diel Andyho Warhola. Sídlo postavené v priebehu 80-tych rokov minulého storočia bolo zastarané a technický stav už nevyhovoval zámerom zriaďovateľa i samotných múzejníkov.
 
 
„Modernizácia objektu prinesie zásadné rozšírenie galérie i depozitu, vznik nových ateliérov, exkluzívny priestor pre vzdelávacie programy až po pútavejšie expozície. Skelet budovy bude dotvorený responzívnou fasádou, od ktorej sa odvíja celá esencia vizuálu a unikátneho prepojenia exteriéru s interiérom," vysvetlil riaditeľ MMUAW Martin Cubjak.
 
Výrazne zmodernizované expozičné priestory, bistro, chillout zóna s posedením, prechodná strecha s amfiteátrom pre 100 ľudí a veľa interaktívnych a multimediálnych prvkov, verím, prinesú návštevníkom múzea niekoľkonásobne bohatší zážitok , ako tomu bolo doteraz,“ doplnil Cubjak.
 
Odtlačky rúk na dverách z roku 1991 v rámci odovzdania stavby do rekonštrukcie. (Zdroj: PSK) 
 
Ako dodal, Warholovo múzeum je dočasne presťahované do detašovaného pracoviska budovy bývalého gymnázia v Medzilaborciach, pričom samotné diela sú zabezpečené v depozitoch. Hoci múzeum bude počas rekonštrukcie zatvorené, aktivity neustanú.
 
MMUAW pripravuje viacero zahraničných výstav v Slovinsku, Chorvátsku a na sklonku roka v priestoroch Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. V rámci Slovenska sú naplánované výstavy konceptu Warhol Tour, a to v mestách Stropkov, Snina a Humenné. Realizovať sa budú experimentálne výstavné, edukačné i zaujímavé online projekty.
(15:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár