Košický samosprávny kraj napreduje v obnove bývalých Turzovských kúpeľov

1203x
13. Apríl 2023
Vila Praha je zbúraná. Areál bývalých Turzovských kúpeľov čaká v roku 2023 viacero míľnikov
(Zdroj: FB KSK) 
 
Jedinečná lokalita bývalých Turzovských kúpeľov pri Gelnici sa v roku 2023 dočká veľkých zmien. Okrem nutného zbúrania ikonickej vily Praha budú práce v areáli v nasledujúcich mesiacoch pokračovať.
 
Obľúbená destinácia z čias monarchie, ktorú vyhľadávala rozmanitá klientela zo širokého regiónu, postupne dostáva nový život. Košický samosprávny kraj napreduje v obnove bývalých Turzovských kúpeľov. Doposiaľ najvýraznejšia a najviditeľnejšia časť procesu revitalizácie, zbúranie hornej časti vily Praha, je už ukončená.
 
„Pre východniarov zo širokého okolia Hnileckej doliny predstavuje Turzov množstvo spomienok na detstvo a školské časy. Žiaľ, v rukách bývalého vedenia župy a neskôr súkromníka tento areál schátral na nepoznanie. Aj preto sme museli pristúpiť k asanácii najpamätnejšej budovy Turzova – vily Praha, ktorá podľa posudkov statika musela byť zbúraná až po základy," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
„V areáli beží hneď viacero procesov súbežne. Prebieha pasportizácia existujúcich objektov a všetkých inžinierskych sietí tak, aby celá lokalita bola pripravená na výstavbu. Prostredníctvom už vyhlásenej medzinárodnej architektonicko-urbanisticko krajinárskej súťaže chceme zabezpečiť revitalizáciu areálu, ktorá bude výsledkom kvalitnej práce odborníkov. Naším cieľom je, aby architekti dokázali prepojiť národnú kultúrnu pamiatku a jej okolie s požiadavkami modernej doby,“ dodal Trnka.
 
Presnú podobu nového objektu na mieste bývalej vily Praha určí až úspešný projekt architektonickej súťaže, ktorej výsledky budú známe do 15. septembra 2023. Predpokladaná hodnota zákazky pre víťazný návrh je 360-tisíc eur bez DPH. Hlavným zámerom je pripraviť areál Turzovských kúpeľov pre potenciálnych investorov s dostatočnou prípravou územia a zabezpečením všetkých potrebných inžinierskych sietí.
 
Podmienkou Košickej župy je zachovanie a rozvíjanie historického, turistického a prírodného potenciálu územia, ktoré môže v budúcnosti vytvoriť až 45 priamych pracovných miest s ďalšími príležitosťami aj pre podnikateľov a dodávateľov tovarov a externých služieb.
 
(Zdroj: FB KSK)  
 
V tomto roku čaká Turzov okrem pasportizácie objektov a inžinierskych sietí aj hydrologický prieskum podzemných aj povrchových vôd s cieľom získania podrobných informácií o výdatnosti zdrojov vody. V areáli bývalých Turzovských kúpeľov pribudne aj nové, moderné a voľne dostupné ohnisko s vlastným skladom na drevo. Ohnisko bude vybavené nabíjacou stanicou pre bicykle a kolobežky, osvetlením, ako aj elektrickými zásuvkami, ktoré získajú zelenú a čistú energiu z fotovoltaických panelov.
 
Počas jesene je naplánované aj čistenie tajchu od komunálneho odpadu za pomoci dobrovoľných hasičov, občianskych združení i dobrovoľníkov pod odborným dohľadom. Pre plne funkčnú obnovu kúpeľov je nutná aj výmena dvoch menších parciel v majetku Košickej župy za parcelu bezprostredne pri brehu tajchu, ktorá patrí mestu Gelnica. Košický samosprávny kraj má taktiež záujem o dlhodobý nájom parcely pri príjazdovej ceste od Slovenského pozemkového fondu. V riešení je aj plocha parkoviska pred areálom.*(8:30, red.) 
Diskusia
Pridať komentár