VIDEO | Základná škola na Vinbargu otvorila svoje brány pre rodičov detí s autizmom

937x
04. Apríl 2023
Na Základnej škole na Vinbargu v Bardejove sa konal Deň otvorených dverí pre rodičov detí s autizmom
 
Na Základnej škole na Námestí armádneho generála Ludvíka Svobodu 16 na sídlisku Vinbarg privítali v rámci dňa otvorených dverí deti s autizmom a ich rodičov. 
 
V autistickom oddelení tejto školy majú dnes v dvoch triedach 14 detí s poruchami autistického spektra a pracujú s nimi už piaty rok. „Podľa toho, čo sme tu dnes videli, o takéto triedy je záujem, takže aj keď to tento rok robíme prvý krát, zdá sa, že v tom budeme pravidelne pokračovať,“ povedala učiteľka Emília Fedorová.
 
(Zdroj: MH) 
 
Cieľom výchovy a vzdelávania žiakov je rozvíjať ich individuálne schopnosti, vedomosti a zručnosti potrebné pre ich praktický život a maximálne možné začlenenie sa do spoločnosti. Žiaci sú vzdelávaní podľa individuálnych vzdelávacích programov.
 
„Autistické oddelenie sme otvorili pred piatimi rokmi, teraz sme ho rozšírili o špeciálnych pedagógov, asistentov aj o psychológa,“ vysvetlila Fedorová.
 
(Zdroj: MH)  
 
Okrem špeciálne vybavených tried tu majú kuchynku, bezpodnetovú miestnosť, terapeuticko-relaxačnú miestnosť Snoezelen či fyzioterapeutickú miestnosť. Deti v škole v rámci canisterapie pravidelne navštevuje aj psík Ziva so svojou majiteľkou, canisterapeutkou Martinou Frankovou z Prešova. Okrem canisterapie využívajú aj arteterapiu, muzikoterapiu či psychomotorickú terapiu.
 
„Deti k nám môžu prísť v akomkoľvek veku a ročníku, ale najlepšie je, aby tu chodili už od prvého ročníka. Dieťa by malo byť diagnostikované a malo by pred nástupom absolvovať vyšetrenie u detského psychiatra, psychológa aj špeciálneho pedagóga,“ dodala Emília Fedorová.
(15:40, red.) 
Diskusia
Pridať komentár