VIDEO | O suburbiu, kultúre a Bardejovčanoch: Pes skape vtedy, keď neprejavíš záujem

1296x
04. Apríl 2023
S Pavlom Hudákom O suburbiu, kultúre a Bardejovčanoch: Pes skape vtedy, keď neprejavíš záujem
 
Rozhovor s Pavlom Hudákom, správcom židovského suburbia v Bardejove, odborníkom na dejiny Židovskej kultúry na východnom Slovensku a predsedom občianskeho združenia Vita in suburbium.
 
Koncom januára tohto roku bol Pavol Hudák ocenený plaketou Eugena Bárkányho. Cenu Eugena Bárkányho udeľuje Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Bratislave. Je to symbolickým poďakovaním aktívnym ľuďom, ktorí sa venujú záchrane Židovského kultúrneho dedičstva, jeho obnove, prinavráteniu a užívaniu v súčasnej spoločnosti.
 
 Staviteľ, reštaurátor a historik Eugen Bárkány (1885 – 1967). (Zdroj: wikipedia)
 
Staviteľ, reštaurátor a historik Eugen Bárkány (1885 – 1967) zasvätil svoj život poznaniu židovského kultúrneho dedičstva na Slovensku. Popri stavbárskom remesle sa od čias rakúsko-uhorskej monarchie venoval zberateľskej činnosti, ktorá v roku 1928 viedla až k založeniu Prešovského židovského múzea, vôbec prvého svojho druhu na Slovensku.
 
„Pre mňa osobne to nie je ocenenie moje, ale hlavne ocenenie všetkých mojich priateľov, pomocníkov, študentov a Bardejovčanov, ktorí pomaly a isto vracajú židovské suburbium späť do kultúrnej spoločnosti a začínajú ho chápať ako súčasť nášho spoločného kultúrneho dedičstva,“ hovorí Pavol Hudák.
 
Zbierka zo Židovskej synagógy v Bardejove. (Zdroj: AHOJ.TV) 
 
V zbierke obsahujúcej približne 1 500 predmetov zdokumentoval Bárkány niekdajšiu plnosť života východoslovenskej Židovskej komunity. Bárkanyho pozostalosť akoby zázrakom prežila pohnuté osudy v období totalitných režimov.
 
V súčasnosti je jeho dielo predmetom rozsiahlych expozícií, výpravných publikácií, štúdií a výskumov vzdávajúcich hold pamiatke priekopníka ochrany židovského kultúrneho dedičstva na Slovensku.
 
Model Bardejovského Židovského suburbia. (Zdroj: AHOJ.TV)   
 
Odkaz Eugena Bárkányho prenikol aj do druhej dekády dobrovoľníckej a výskumnej činnosti Pavla Hudáka, predsedu občianskeho združenia Vita in suburbium, občianskeho aktivistu, výskumníka a znalca dejín Židovskej kultúry na Slovensku a správcu židovského suburbia v Bardejove.
 
„V Bardejove sme mali možno oveľa viac šťastia ako v niektorých iných mestách, že tento komplex Židovského suburbia bol zachránený. Od roku 1961 sa o suburbiu hovorí ako o najvýznamnejšom kultúrnom dedičstve vo východnej a strednej Európe. “ dodáva Pavol Hudák.
(11:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár