VIDEO | Na Festivalovej ulici vo Svidníku postavia Komunitné centrum za viac ako 500-tisíc eur

927x
04. Apríl 2023
V novom Komunitnom centre vo Svidníku vzniknú aj trvalé pracovné miesta  
 
Na Festivalovej ulici vo Svidníku, kde má Komunitné centrum do konca apríla budúceho roku vyrásť, dnes žije takmer 500 Rómov.
 
Vo svidníckom Dome kultúry konala úvodná konferencia k projektu s názvom „Komunitné centrum Svidník, miesto pre rozvoj a vzdelávanie marginalizovanej rómskej komunity“. O projekt sa Svidník úspešne uchádzal v rámci programu „Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov“.
 
Na vybudovanie moderného centra v ktorom vzniknú aj dve trvalé pracovné miesta, na jeho interiérové vybavenie a zorganizovanie výstupného podujatia, získalo mesto projektový grant z Nórskych fondov vo výške 523 660 eur. Spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu je 78 549 eur.
 
(Zdroj: MH) 
 
„Rozhodnutie, že sme boli úspešní nám prišlo takmer po dvoch rokoch čo sme sa do tejto výzvy zapojili. Takže verím, že budeme schopní celú túto stavbu dofinancovať, pretože ceny materiálov a práce medzičasom výrazne vzrástli,“ hovorí primátorka Svidníka Marcela Ivančová.
 
Hlavnou myšlienkou projektu je prezentovať špecifickú kultúru Rómskej komunity nielen u cieľovej komunity Rómov ale aj Svidníckej majority a takto postupne budovať sebavedomie a prirodzenú hrdosť Rómskeho etnika. Partnerom mesta Svidník v projekte výstavby Komunitného centra je rómske Občianskeho združenie Minority SK.
 
„Toto Komunitné centrum má spájať minority a majoritu, ktoré žijú vo Svidníku, v tomto prípade ide o Rómsku komunitu, ktorá žije na Festivalovej ulici. Najväčším problémom je to, že sa vzájomne nepoznáme, trávime spolu málo času,“ vysvetľuje Tomáš Sivák, štatutárny zástupca Občianskeho združenia Minority SK.
 
 (Zdroj: MH)
 
Projekt Komunitného centra pre mesto Svidník vypracovali v Agentúre regionálneho rozvoja Prešovského samosprávneho kraja. Nosnými aktivitami projektu Komunitného centra je séria vzdelávacích podujatí v kľúčových oblastiach, akými sú napríklad informačno-komunikačné technológie, ale aj zručnosti ako je šitie či varenie.
 
Ďalšími aktivitami majú byť diskusie na spoločenské a aktuálne témy ako sú reprodukcia, zdravie, obchodovanie s ľuďmi či vzdelávanie detí, mládeže a pedagógov v oblastiach ako sú tradície, kultúra, hrdosť, etnicita a rómsky jazyk.
 
„Po obrovskom množstve byrokracie, sa momentálne snažíme nastaviť konkrétne vzdelávacie aktivity a hlavne mäkké aktivity projektu, ktoré sú v podstate jeho základom“, hovorí Martina Martonová, projektová manažérka, Agentúra regionálneho rozvoja Prešovského samosprávneho kraja.
 
(Zdroj: MH)  
 
Podľa primátorky mesta Marcely Ivančovej bránia lepšiemu spoznávaniu majority a minority hlavne vzájomné predsudky. Preto je podľa nej v rámci projektu dôležitá práve spolupráca s Občianskym združením Minority SK, v ktorom pracujú mladí a úspešní Rómovia.
 
„Priestory centra budú riešené multifunkčne, veľká požiadavka bola napríklad na kaplnku, jednoduchými úpravami tam budeme vedieť urobiť napríklad aj spoločenskú miestnosť, ale bude tam aj kuchynka či dielňa. Takže je osobne verím, že sa tento projekt nového Komunitného centra podarí a že bude plný života,“ dodáva primátorka Marcela Ivančová.
(10:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár