Skupina učiteľov a žiakov zo ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove vycestovala do Nemecka

1826x
03. Apríl 2023
V rámci projektu Erasmus+ navštívili Nemecko šiesti žiaci a traja učitelia  
Nemecko navštívili šiesti žiaci a traja učitelia 
 
ZŠ s MŠ Pod Vinbargom v Bardejove už roky aktívne pôsobí v projektoch Erasmus +, či už v pozícii partnera alebo koordinátora. Pod vedením riaditeľky školy Mgr. Mileny Kravcovej, na škole pracuje skúsený tím učiteľov a žiakov. Momentálne na škole máme aktívne 2 bežiace medzinárodné projekty.
 
Jedným z nich je CITY IN PHOTO, kde sme v pozícii koordinátora. Spolupracujeme s partnermi z Nemecka (mesto Unna, región Severné Porýnie-Vestfálsko) a Turecka (Istanbul). Pracovný týždeň 27. 03. 2023 – 31. 03. 2023 sme strávili na škole v Nemecku. Máme za sebou krásne momenty, prinášame pár slov o tom, čo sme zažili.
 
Skupina 6 žiakov (Katarína Mikulová, Oliver Žula, Henrich Grich, Natália Vagaská, Darina Žofajová, Gregor Šverha) a 3 učiteľov (Mgr. Petra Csuková, Mgr. Peter Vasilega, Mgr. Ján Šoltés) na vlastnej koži pocítila atmosféru medzinárodného stretnutia. Po 2 letoch (Košice – Viedeň, Viedeň - Düsseldorf) a presnom vlakovom spojení (Düsseldorf – Unna) sme zavítali na školu Werkstatt Berufskolleg. Ide o školu, ktorá má 10 rokov. V r. 2013 bola založená premenou budovy bývalej továrne na výrobu piva. Kolektív žiakov pochádza zo 17 krajín, kolektív učiteľov zo 7. Ide teda o výrazne multikultúrne prostredie, s ktorým prišli naši žiaci a učitelia do priamej konfrontácie.
 
 
Fotografia ako obľúbené médium súčasnej mládeže 
 
Po úvodnom privítaní a prehliadke školy prišli na rad projektové aktivity. Úvodné zoznamovacie hry prelomili ľady anonymity medzi žiakmi, prešlo sa k samotným cieľom projektu, a tým je prezentovať fotografiu ako obľúbené médium súčasnej mládeže. Jednotlivé workshopy počas celého týždňa viedol externý profesionál Yves zo Stuttgartu. Popri vzdelávaní sa našiel čas aj na výlety do okolia, a teda mohli sme navštíviť tieto zaujímavé miesta: samotné mesto Unna, Múzeum svetla v Unne, návšteva primátora mesta Unna (Dirk Wigant), mesto Soest, mesto Dortmund, futbalový štadión klubu Borussia Dortmund v Signal Iduna Park-u, mesto Oberhausen a atrakciu Gasometer a pod.
 
Bardejovčania navštívili aj štadión Borussie Dortmund 
 
Týždeň sa ukončil skvelou rozlúčkovou slávnosťou, na ktorej sa predstavili v kultúrnom programe všetci žiaci a učitelia. Keďže hudba je medzinárodným jazykom, pri klavíri v spoločenskej miestnosti si spolu zahrali a zaspievali Nemci, Turci, Slováci i Ukrajinci. Každý účastník dostal certifikát o absolvovaní mobility. Vychutnali sme si jedlo v indickej, talianskej, gréckej i nemeckej reštaurácii, všetci sme získali nové skúsenosti. To považujeme za veľmi dôležité.
 
Naši žiaci zašli „ďalej ako na dvor“, „vyššie ako na pôjd“, a to je občas dôležité, aby človek videl veci a ľudí správnym uhlom pohľadu. Žiaci si zahraničný pobyt veľmi pochvaľovali, naskytla sa im šanca, akú nemajú možnosť bežne vo svojom živote. Šťastlivo sme docestovali domov, už sme v škole a tešíme sa na ďalšie stretnutie projektových partnerov v máji v Istanbule. Určite Vás budeme o tom informovať.
(19:45, Mgr. Ján Šoltés za žiakov a učiteľov)
Diskusia
Pridať komentár