VIDEO | Autisti predstavili svoj "Farebný svet"

1173x
26. Marec 2023
Prednáška spojená s výstavou
Pozrite si našu videoreportáž
 
V Poľsko-slovenskom dome na Radničnom námestí sa konala moderovaná prednáška o autizme. Špeciálne padagogičky nám predstavili základný pohľad do sveta autistických detí, možnosti ich vzdelávania a terapií, ako je napríklad arteterapia, canisterapia či fyzioterapia.
 
Prednáška odznela v rámci výstavy malieb s názvom „Život s autizmom - Farebný svet autistov“, vytvorených žiakmi s autizmom špeciálnych tried na Základnej škole na sídlisku Vinbarg v Bardejove.
 
Prvý ročník výstavy s prednáškami v troch marcových termínoch zorganizovalo miestne Občianske združenie „Nevyautuj autistu“ v spolupráci so Základnou školou na Námestí armádneho generála Ludvíka Svobodu 16 na sídlisku Vinbarg a Súkromnou strednou odbornou školou na Hviezdoslavovej ulici v Bardejove.
 
Zviditeľnenie detí 
 
„V spolupráci týchto troch členov sme zorganizovali túto výstavu „Farebný svet“, aby sme trochu zviditeľnili aj detí, ktoré sú niečím hendikepované, v tomto prípade autistické deti, pretože aj oni patria do života, aj oni sa chcú nejakým spôsobom zaradiť,“ uviedla Emília Fedorová, učiteľka na ZŠ Vinbarg.
 
 
„Prišli sme podporiť túto akciu, pretože sa nás osobne týka. Jedným z vystavovateľov je aj vnuk našej kolegyne. Takže v prvom rade sme tu z osobných dôvodov a v druhom rade sme tu z pracovných a vzdelávacích dôvodov, pretože chceme našim žiakom ukázať, že medzi nami žijú aj iní ľudia. Chceme ich naučiť aj trochu inklúzie v praxi, nie len teoreticky. Priviedli sme tu predovšetkým žiakov študijného odboru Animátor voľného času, ktorí v rámci svojho štúdia prichádzajú do kontaktu aj s autistami,“ prezradila Mária Pinzíková, zástupkyňa SSOŠ v Bardejove.
 
Výstava je prístupná do konca marca, foto: KTC Bardejov 
 
V rámci výstavy, ktorá potrvá do konca marca, môžu návštevníci triedy žiakov s autizmom podporiť dobrovoľným príspevkom alebo zakúpením nimi vyrobených predmetov. Občianske združenie „Nevyautuj autistu“, ktoré pomáha autistickým deťom a ich rodičom v okrese Bardejov, založila mamička autistu Ondreja, Michaela Tóthová.
 
„Tých detí pribúda. Hovorí sa, že je to pandémia autizmu, ale to si nemyslím. Skôr je to o tom, že sa zlepšila diagnostika a pozorovanie detí. Občianske združenie som založila kvôli tomu, že ako matka autistu, ktorá nevedela odpovede na otázky som nechcela, aby ostatné matky zažili to čo ja. Sama vidím, že synove srdce, jeho dobrota, lebo autista vám nebude nikdy klamať, vždy robí všetko úprimne, vám ukáže inú stránku života, úprimnú a často aj nebojácnu. Myslím si, že za posledných 10 rokov sú ľudia otvorení inakosti,“ ozrejmila Michaela Tóthová, OZ Nevyautuj autistu.
 
Dôležitá je trpezlivosť 
 
„Pri práci s takýmito deťmi je dôležité mať trpezlivosť, pretože ak je učiteľka zvyknutá, že chcem vidieť hneď nejaké výsledky, tak má smolu. Mať trpezlivosť a tie výsledky prídu. U niektorých detí aj po dvoch rokov, ale výsledky prídu malými krokmi, ale potom sú trvalejšie a robia nám veľkú radosť,“ doplnila Fedorová.
 
Na Základnej škole na sídlisku Vinbarg majú dnes 14 detí s poruchami autistického spektra, pracujú s nimi už piaty rok. Okrem špeciálne vybavených tried tu majú kuchynku, bezpodnetovú miestnosť, terapeutickú miestnosť Snoezelen či fyzioterapeutickú miestnosť.
 
 
Fenka Ziva má štyri roky, so svojou majiteľkou, canisterapeutkou Martinou Frankovou z Prešova žije a pomáha liečiť tri roky, a pochádza z rodiny, kde ju už nechceli. V rámci canisterapie pravidelne navštevujú aj deti v Bardejove.
 
„Canisterapia je spôsob terapie pre deti so zdravotným znevýhodnením, kedy pomôže dieťaťu rozvíjať sociálne a emocionálne cítenie. Pre niektoré deti je super len to, keď sa prestanu psíka báť. U psíka vedia nájsť svojho kamaráta. Pes, ktorý je vhodný na canisterapiu nemusí byť papierový, môže to byť útulkáč, kríženec, hocijaké plemeno len musí mať kľudnú povahu a musí sa pre to narodiť,“ vysvetlila Martina Franková, canisterapeutka.
(13:08, red)
Diskusia
Pridať komentár