Knižnicu vo Veľkom Šariši vynovili. Pribudli stovky nových kníh i noví čitatelia

1039x
24. Marec 2023
Príjemné prostredie obývačky mesta láka do knižnice vo Veľkom Šariši čoraz viac návštevníkov
Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Knižnica Veľký Šariš) 
 
Vďaka vynoveným priestorom v knižnici vznikol priestor aj na iné aktivity ako je požičiavanie kníh.
 
„Podarilo sa nám do knižnice dostať život vďaka drobným aktivitám. Naše priestory nie sú veľké, ale sú veľmi príjemné. Kým v starých priestoroch bolo veľmi náročné pripravovať komunitné aktivity, v týchto nových priestoroch sa to dá omnoho lepšie,“ informovala knihovníčka Veronika Lazoríková. Minulý rok sa počet čitateľov zvýšil.
 
„33 dospelých a 69 detí sa nám prihlásilo za nových čitateľov. Takže máme dokopy 102 nových členov. Od začiatku roka sme sa snažili zatraktívniť knižnú ponuku a začali nakupovať nové tituly. Kúpili sme 319 nových kníh za 3 600 eur. A to hlavne vďaka podpore z Fondu na podporu umenia. No obrovská vďaka patrí všetkým tým, ktorí nám svoje nové knihy do knižnice darovali. Do daru sme dostali 242 kníh v hodnote 1900 eur. Takže do nášho fondu tak za rok 2022 pribudlo dokopy 561 kníh v hodnote 5500 eur. Podmienkou darovaných kníh bolo, že musia byť vydané v roku 2017 a vyššie. Takmer každý čitateľ má záujem o novinky na trhu a aj vďaka týmto darovaným knihám sa mohli čitatelia dostať k svojim vysnívaným titulom,“ uviedla Lazoríková.
 
Aj tento rok vyzýva knihovníčka, aby sa ľudia dokázali vzdať svojich nových kníh a venovali ich knižnici. „Ak si knihu kúpite, prečítate, tak potom ju odložíte do poličky, kde na ňu sadá prach. Ak ju však darujete, kniha slúži ďalej, žije. Stále bude na poličke, ale na knižničnej, čiže zdieľanej. Bude tešiť i iných,“ povedala knihovníčka, ktorá tiež všetky svoje nové knihy darovala knižnici.
 
 Ilustračná fotografia. (Zdroj: FB Knižnica Veľký Šariš)
 
„Najväčší záujem je o krimi literatúru a ženskú beletriu. Obľúbení sú naši i severskí autori - Dominik Dán, Jozef Karika, tiež Juraj Červeňák, Bernard Minier. Čo sa týka ženskej beletrie, ženy majú rady naše autorky ako Janu Pronskú, Táňu Keleovú Vasilkovú a iné. Veľmi obľúbené sú historické romány a duchovná literatúra.“
 
Okrem nových kníh pripravili v knižnici niekoľko podujatí pre deti i dospelých. „Veľmi ma teší, že medzi nás prišla Adela Vinczeová so svojím manželom, kde sme sa mohli v komornom prostredí porozprávať. Robili sme zábavno-vedomostné kvízy, hry pre deti, zážitkové čítania, koncerty. V knižnici sa stretávajú rôzne komunity, rôzne vekové kategórie a tešíme sa na tento rok, ktorý je tiež plný výziev,“ dodala Lazoríková.
 
Zvýšila sa aj návštevnosť. „Navštívilo nás 1578 dospelých a 1616 deti. Najviac dospelých prišlo v máji, keď sme mali v knižnici výstavu obrazov. Bolo ich rovných 200. Najviac detí prišlo do knižnice v marci počas mesiaca kníh. Do priestorov knižnice prišlo 222 detí.“
(08:25, red.) 
Diskusia
Pridať komentár