VIDEO | Taliani, Španieli aj Gréci pomáhali v Nižnej Voli variť pirohy

1179x
14. Marec 2023
Učitelia, učiteľky a študenti zo Španielska, Talianska, Grécka a Slovenska sa stretli na workshope tradičných ľudových jedál v obci Nižná Voľa
 
Medzinárodnú skupinu zo šiestich krajín spojil projekt Erazmus zameraný na digitálne zručnosti a čitateľskú gramotnosť.
 
Projekt na ktorom sa zúčastňuje aj 19 slovenských žiakov koordinuje Základná škola s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove. Koncom februára hostila piatich španielskych študentov a sedem učiteľov základných škôl zo Španielska, Talianska a Grécka.
 
„Projekt sa volá digitálne zručnosti a čitateľská gramotnosť a žiaci majú na základe čitateľskej gramotnosti vedieť pripraviť nejaký recept a využiť ju všade, kde ju môžu deti nájsť. Dnes sme si vyskúšali prípravu tradičných slovenských jedál,“ vysvetlila Petra Csuková, učiteľka Základnej školy s materskou školou Pod Vinbargom v Bardejove.
 
(Zdroj: MH) 
 
Po nedeľnom príchode sa španielski žiaci ubytovali v bardejovských rodinách. Počas týždňa absolvovala medzinárodná skupina oficiálne otvorenie na Základnej škole Pod Vinbargom, prehliadku Bardejova a historickej radnice, workshop miešania nápojov a drinkov na Hotelovej akadémii či návštevu opálových baní a mesta Prešov.
 
„Chýry o tom, že obyvatelia obce Nižná Voľa patria medzi pohostinných ľudí, sa doniesli až k pedagógom základnej školy v Bardejove. A tí si vybrali práve našu obec, aby im prezentovali prípravu tradičných ľudových jedál. A mňa ako starostu nesmierne teší, že sme u nás mohli takúto medzinárodnú skupinu privítať a pohostiť,“ privítal medzinárodných hostí Marcel Kaščák, starosta obce Nižná Voľa.
 
Okrem vynikajúcich pirohov, lokší a koláčov, ktoré pomáhali pripravovať v Nižnej Voli bol najväčším zážitkom, najmä pre Grékov, výlet do Vysokých Tatier, návšteva ľadového dómu, ale hlavne autentická zimná sánkovačka.
 
 (Zdroj: MH)
 
„Prišli sme z gréckeho mesta Lamia, ktoré leží blízko Atén. Moje meno je Christos a toto je moja kolegyňa Katerina. Sme veľmi radi, že tu môžeme byť, pretože sme doteraz vašu krajinu nepoznali a veľmi sa nám páči, rovnako ako ľudia, ktorí tu žijú. Urobilo na nás veľký dojem, ako to naša hosťujúca škola v Bardejove všetko zorganizovala, takže by som chcel riaditeľke a celému Erazmus tímu za túto pohostinnosť poďakovať,“ povedal nám Christos Christodoulou, učiteľ na základnej škole z gréckeho mesta Lamia.
 
„Na tomto Erazmus projekte sa zúčastňujú rovnako učitelia ako aj žiaci základných škôl zo šiestich krajín. Španielska, Turecka, Chorvátska, Talianska, pričom koordinátorskou krajinou je práve Slovensko. My dvaja sme prišli z Grécka. Konkrétne ja učím fyziku na základnej škole a som koordinátorkou projektu za našu krajinu. Projekt je zameraný hlavne na čitateľskú gramotnosť spoznávanie a zachovanie ich kultúry a učenie sa prostredníctvom pobytov študentov v týchto krajínách,“ dodala jeho kolegyňa Katerina Karkali, učiteľka fyziky z Lamie.
 
(Zdroj: MH)  
 
Týždenné projektové aktivity a stretnutia vyvrcholili v piatok rozlúčkovou slávnosťou. Už v máji tohto roku sa skupina stretne na ďalšom pobyte v slnečnom Grécku.
 
„Myslím že tento projekt je naozaj zaujímavý, hlavne čo sa týka didaktických aktivít pri zdokonaľovaní čítania a čitateľskej gramotnosti pre študentov v školách. Bola to dobrá myšlienka, aby sa študenti a učitelia z toľkých krajín spoločne stretávali a takto vzdelávali,“  zhodnotila Tania Masi, učiteľka talianskeho jazyka, geografie a histórie z Pise v Taliansku.
 
„Pochádzam z Francúzska ale už viac ako dvadsať rokov žijem a pracujem v Pise v Taliansku. Tu na Slovensku sa mi páčili všetky aktivity, mohli sme vidieť iné školy a ich systém fungovania a spoznať aj aktivity na vidieku,“ povedala Ophélie Gauthier, učiteľka francúzskeho jazyka z talianskej Pise.
 
(Zdroj: MH)  
 
Najpočetnejšie zastúpení Španieli z provincie Granada sa podľa slov učiteľa základnej školy Diega Plazu na Slovensku cítili ako doma. Projekt Erazmus dobre poznajú a zúčastňujú sa ho od roku 2019.
 
„Sme tu veľmi, veľmi spokojní. Hlavnou témou projektu je jazyková čitateľská gramotnosť a všetky aktivity, a hlavne tie spojené s prípravou jedál a nápojov, ktoré nám táto úžasná škola pripravila, boli pre nás veľmi príjemným prekvapením. Projektu Erazmus sa zúčastňujeme od roku 2019 a je to pre nás obrovská skúsenosť, ako pre učiteľov tak i pre študentov, spoznávať, vidieť, zdieľať zvyky a kultúru a žiť s ľuďmi v iných krajinách. To je naozaj fantastické,“ dodal Diego Plaza.
(15:00, red.) 
Diskusia
Pridať komentár