Programuj, svet technológií objavuj

716x
12. Marec 2023
Micro:bity a digitálne technológie v knižnici
Produkty 3D tlače 
 
V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sme využili možnosť uchádzať sa o poskytnutie dotácie z rozpočtovej rezervy predsedu vlády Slovenskej republiky – Podpora aktivít zameraných na popularizáciu vedy a inovatívnych postupov, kde nám bola schválená suma 4 000 €. Zamerali sme sa na micro:bity, digitálne technológie, ktoré dokážu zaujať nielen deti, ale aj dospelú populáciu akejkoľvek vekovej skupiny.
 
Workshopy sa realizovali v dvoch častiach. Prvú časť workshopov sme zrealizovali 5. a 6. decembra 2022 v spolupráci s lektorkou Lenkou Kohútovou z občianskeho združenia Aj Ty v IT. Účastníčkami boli žiačky 7. ročníka Cirkevnej spojenej školy v Bardejove. Prvý deň workshopu bol zameraný na Scratch. Scratch je programovacím jazykom v blokoch, ktorý umožňuje programovanie, vytváranie hier, animácií na základe blokových príkazov. Nejde však len o vytváranie hier. Deti sa pri práci v Scratchi učia zároveň aj strategicky myslieť, či vyjadrovať vlastné myšlienky.
 
 
Druhý deň sa venoval programovaniu Ozobotov. Ozobot je miniatúrny robot, ktorého je možné programovať prostredníctvom kresby – farebných ozokódov alebo prostredníctvom vizuálneho editoru OzoBlockly. Rozvíja u detí kreativitu, logické a informatické myslenie, tiež učí základom robotiky a programovania.
 
Šesť workshopov pre študentov 
 
Druhú časť workshopov sme zrealizovali 23. a 24. februára 2023 v spolupráci s CVTI SR a kreatívnou dielňou FabLab s lektormi Pavlom Krajčíkom a Alešom Zubákom. V rámci dvoch dní sme uskutočnili 6 workshopov, pre žiakov 7. a 8. ročníka Cirkevnej spojenej školy v Bardejove a študentov stredných škôl, a to Spojenej školy Juraja Henischa a Strednej priemyselnej školy v Bardejove.
 
Každý workshop sa venoval micro:bitom, Mbotom a predstaveniu 3D tlače. Micro:bit je mikropočítač, ktorý je možné programovať. Študenti stredných škôl sa venovali programovaniu Mbotov, edukatívnych robotov, pripomínajúcich autíčko, ktoré disponuje aj senzorovou výbavou či gyroskopom. Študentom bol predstavený aj princíp 3D tlače s ukážkou hotových výrobkov. Účastníci sa dozvedeli aj o širokospektrálnom využití 3D tlače, a to nielen vo vyučovaní rôznych predmetov či využití v medicíne.
 
Po úspešnom projekte plánujeme v knižnici realizovať workshopy zamerané na spomínané využitie moderných technológií, či už pri práci s micro:bitmi, ozobotmi, alebo ukážkou 3D tlače.
(17:20, Mgr. M. Čonková)
Diskusia
Pridať komentár