Osmijankova literárna záhrada

1014x
11. Marec 2023
Osmijankova literárna záhrada
Žiaci prvého ročníka ZŠ s MŠ Pod Vinbargom 
 
Od stredy 11.1.2023 do 28.2.2023 rozkvitla v priestoroch výstavnej siene Okresnej knižnice Dávida Gutgesela „Osmijankova literárna záhrada“.
 
Interaktívnu putovnú výstavu, ktorá je súčasťou celoslovenského čitateľského projektu Čítame s Osmijankom – pridaj sa aj ty! zameraného na rozvoj čitateľskej gramotnosti detí, realizovala knižnica v spolupráci s neziskovou organizáciou Osmijanko.
 
Úvod vernisáže konanej 11.1.2023 patril riaditeľke knižnice Mgr. Ivete Michalkovej, ktorá sa prihovorila prítomným hosťom.
 
Zároveň privítala riaditeľku neziskovej organizácie Osmijanko Mgr. Miroslavu Biznárovú a autorku výtvarnej časti výstavy scénografku Mgr. art. Naďu Salbotovú, ktoré následne viedli úvodnú literárnu lekciu.
 
 
Cesta záhradou spolu so žiakmi 3. ročníka ZŠ Komenského 23, Bardejov a pani učiteľkou Mgr. Annou Kostárovou bola plná prekvapení.
 
Žiaci na nej spoznali Rozprávkovník Kristy Bendovej, Fantazmagorikuknihoplodú s rozprávkovými hrdinami, zdolávali močiar – Porekadlovník, odhaľovali šifru na záchranu princeznej, skladali Veršoplôtiky a po namáhavej práci si mohli oddýchnuť v Peliešku plnom kníh.
 
Zasadiť semienka svojho čitateľstva prostredníctvom literárnych lekcií, ktoré viedli knihovníčky z oddelenia literatúry pre deti a mládež, prišlo do záhrady takmer päťsto žiakov základných škôl z Bardejova a okolitých obcí.
 
Týmto spôsobom sme zároveň oslávili 100. výročie narodenia spisovateľky a autorky Osmijankových rozprávok Kristy Bendovej, ktoré sme si pripomínali 27. januára. Čítanie hrou oslovilo nielen malých, ale aj veľkých a k Osmijankovi sa pridali aj klienti Denného stacionára, rodičia s deťmi a široká verejnosť.
(14:26, J. Lipková)
Diskusia
Pridať komentár