Porcoval psov v Chminianskych Jakubovanoch, súd ho odsúdil na 18 mesiacov nepodmienečne

1305x
09. Marec 2023

Na osemnásť mesiacov nepodmienečne odsúdil súd 41-ročného Valentína H. z Chminianskych Jakubovian za týranie zvierat

Ilustračná fotografia. (Zdroj: flicker) 
 
Sudca okresného súdu ešte vo februári schválil dohodu o vine a treste uzatvorenú medzi Okresnou prokuratúrou Prešov a obvineným, čím ho uznal vinným. Informovala o tom dnes hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Odsúdený muž podľa polície v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti údermi do hláv silnej intenzity tupým koncom sekery usmrtil piatich psov. Spôsobil im tak rozsiahle devastačné poranenia mozgov s vnútrolebečným krvácaním, ako aj početné zlomeniny kostí v oblasti hlavy.

Ilustračná fotografia. (Zdroj: flicker)  
 
Usmrtené psy následne vykrvil, stiahol z kože, časti tiel narezal a zabalil do sáčkov. „Uvedený trestný čin sa podarilo odhaliť, zadokumentovať a vyšetriť vďaka výbornej práci enviro policajtov a policajnej hliadky. Tá ešte 29. augusta 2022 obmedzila na osobnej slobode podozrivú osobu Valentína H., ktorá v prístrešku nachádzajúcom sa v osade v časti Jarok utýrala minimálne piatich psov,“ uviedla Barinková.

Hovorkyňa pripomenula, že za utýranie zvieraťa hrozí odňatie slobody na šesť mesiacov až tri roky. V prípade spáchania tohto trestného činu na viacerých zvieratách je to jeden až päť rokov. Polícia v tejto súvislosti upozorňuje občanov, že akékoľvek bezdôvodné konanie smerujúce k zraneniu alebo usmrteniu zvieraťa je protiprávnym konaním v zmysle zákona o veterinárnej starostlivosti.

(15:20, red.) 
Diskusia
Pridať komentár